2 Ahli ECB Suarakan Bantahan Mengenai Jangkaan Kadar Faedah! Ini Penjelasannya

144

Dua ahli penggubal dasar bank pusat Eropah telah menentang spekulasi pasaran yang menjangkakan ECB akan memulakan pengurangan kadar faedah dalam separuh pertama tahun depan dan membatalkan sebahagian daripada usahanya untuk memerangi inflasi tinggi.

ECB mengakhiri rangkaian 10 kali kenaikan kadar faedah berturut-turut yang tidak pernah berlaku sebelum ini pada minggu lalu, dan pelabur kini menilai kemungkinan pemotongan kadar faedah pada bulan April, walaupun Presiden Christine Lagarde berkeras bahawa ini adalah terlalu awal.

Pengarah bank pusat Slovakia, Peter Kazimir, dan rakan sejawat Lithuania, Gediminas Simkus  yang merupakan dua orang yang dikenali sebagai “hawkish” yang menyokong dasar yang ketat  cuba menyampaikan mesej ini pada hari Isnin, dengan menyimpan peluang kenaikan lebih lanjut sebagai kemungkinan.

“Saya akan terkejut jika kita perlu menurunkan kadar faedah dalam separuh pertama tahun depan,” kata Simkus kepada wartawan di Vilnius.

Kazimir mengatakan pertaruhan terhadap pemotongan kadar dalam enam bulan pertama tahun adalah “sangat tidak sesuai” dan ahli politik ECB perlu melihat perjalanan makroekonomi bank itu pada bulan Disember dan Mac. Selepas itulah baru kita akan dapat mengatakan bahawa langkah pengetatan sudah selesai dan beralih ke fasa pemantauan seterusnya,” kata Kazimir.

Inflasi setakat ini telah perlahan, dengan bacaan kerajaan dari Jerman pada hari Isnin yang mengesahkan jangkaan penurunan ketara pada bulan Oktober, dan pertumbuhan perlahan di tengah-tengah tanda-tanda krisis kredit yang disebabkan oleh kenaikan kadar faedah.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat