A.S Harus Siap Sedia! China Sasar Peningkatan 50% Dalam Kuasa Pengkomputeran

524

China merancang untuk meningkatkan kuasa pemprosesan komputernya sebanyak 50% menjelang tahun 2025, menurut kementerian utama negara itu yang mengumumkannya pada hari Isnin. Ia merupakan tekad semasa negara China untuk mengekalkan tahap mereka setara dengan Amerika Syarikat dalam kecerdasan buatan dan aplikasi superkomputer.

Ekonomi terbesar kedua di dunia ingin mempunyai kapasiti pemprosesan yang sama dengan 300 exaflops. Ini akan menunjukkan peningkatan daripada kapasiti pemprosesan 197 exaflop yang dimiliki oleh negara itu pada masa ini.

Satu exaflop, atau EFLOP, merujuk kepada unit kuasa pemprosesan. Untuk konteks ini, satu exaflop adalah setara dengan kuasa pemprosesan dua juta komputer riba, menurut Counterpoint Research.

Kementerian China berkata bahawa peningkatan kuasa pemprosesan ini akan diperlukan untuk menyokong aplikasi dalam industri termasuk kewangan dan pendidikan.Peningkatan kuasa pemprosesan dianggap penting untuk menyokong perkembangan kecerdasan buatan yang memerlukan semikonduktor canggih untuk memproses jumlah data yang besar.

Pelaburan ini mencerminkan hasrat China untuk menggerakkan keluaran ekonomi melalui kepemimpinan dalam kebolehan teknologi dan mengintegrasikan kecerdasan buatan dengan teknologi dan penyelesaian sedia ada dalam semua industri dan domain.

Teknologi seperti semikonduktor dan kecerdasan buatan telah menjadi medan perang utama dalam persaingan teknologi antara Amerika Syarikat dan China.

Sebagai sebahagian daripada usaha pemprosesan komputer ini, China ingin memberi tumpuan kepada bidang seperti penyimpanan ingatan dan rangkaian untuk menghantar data, dan juga merancang untuk membina lebih banyak pusat data.

Ini diperlukan bagi pemain komputasi awan untuk memperluas jangkauan mereka. Banyak aplikasi kecerdasan buatan pada masa ini dijual melalui perkhidmatan komputasi awan, seperti yang ditawarkan oleh Alibaba dan Tencent.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat