Ada Apa Yang Berlaku? Fed Cook Beri Amaran Risiko Pasaran Global

715

Peningkatan ketegangan geopolitik di seluruh dunia dijangka boleh memburukkan lagi pertumbuhan yang sudah merosot di Eropah dan China, dan kesan sampingan itu mungkin mengubah haluan ekonomi AS, kata Gabenor Persekutuan Lisa Cook pada hari Rabu.

“Jelas apa yang berlaku di seluruh dunia telah memberi kesan kepada AS dan pada masa ini pertumbuhan ekonomi agak merosot dalam kalangan rakan dagang utama,” kata Cook semasa sesi perbincangan panel di sebuah konferens yang dianjurkan oleh Bank Pusat Ireland di Dublin.

Cook menambah bahawa ketegangan geopolitik mungkin faktor yang dapat menggugat pasaran komoditi dan akses kepada kredit dalam lingkungan kadar faedah yang lebih tinggi.

“Sebarang kegoncangan boleh menjadikan keadaan sedia ada menjadi lebih teruk dan boleh menggugat pasaran komoditi dan sistem kredit,” kata Cook.

Ulasan Cook mengikuti ucapan yang menghuraikan lebih terperinci beberapa risiko antarabangsa, termasuk konflik di Ukraine dan Timur Tengah, serta tekanan inflasi yang berterusan di luar negeri dan penurunan ekonomi lebih lanjut di China, dimana ianya boleh mengancam kestabilan kewangan global.

Sebahagian besar ucapan beliau merupakan pengulangan daripada ucapan pada hari Isnin, di mana beliau menggambarkan sektor kewangan yang lebih kerap bersifat daya tahan, yang berada dalam keadaan lebih baik daripada dalam pertengahan 2000-an. Ini walaupun terdedah kepada beberapa risiko termasuk daripada institusi kewangan bukan bank dan daripada penurunan nilai hartanah komersial, dan sektor isi rumah yang lebih kuat.

Terbaru Cook dengan lebih rinci menerangkan beberapa risiko dari luar negeri, termasuk potensi kenaikan kadar faedah politik yang tidak dijangka jika tekanan inflasi berterusan, kesan serantau jika penurunan ekonomi China menjadi lebih buruk, dan potensi ketegangan yang meningkat di Rusia, Timur Tengah, dan China, yang mungkin mendatangkan risiko kepada pasaran global.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat