Ada Apa Yang Berlaku? IMF Umum Amaran Risiko Inflasi Di Eropah Tengah

250

Kenaikan tinggi dalam kadar gaji minimum yang dirancang di Eropah Tengah untuk tahun depan meningkatkan risiko inflasi yang lebih berkekalan atau kehilangan pekerjaan akibat pertumbuhan produktiviti yang lemah di seluruh rantau itu, sebagaimana yang dimaklumkan institusi monetari antrabangsa (IMF).

Dengan penurunan kadar inflasi dari paras dua digit, ekonomi di rantau tersebut berada pada titik perubahan apabila pertumbuhan harga yang merosot mendorong upah sebenar kembali ke paras positif. Ini diharapkan akan membantu penggunaan dan pemulihan ekonomi yang lebih meluas pada tahun hadapan.

Walau bagaimanapun, faedah yang dijangkakan kepada ekonomi rantau itu telah perlahan dengan ketara atau bahkan mengecut disebabkan inflasi yang tinggi. Ini boleh menimbulkan risiko jika syarikat-syarikat meningkatkan kos upah.

Upah minimum Poland, yang merupakan tertinggi dalam rantau tersebut dijangka meningkat sebanyak 20% pada tahun depan. Kerajaan Romania telah meningkatkan upah minimum sebanyak 10% sejak Oktober, sementara Hungary telah memberi isyarat mengenai peningkatan sebanyak 10% hingga 15%.

Beberapa bank pusat di Eropah telah memberi maklum balas kepada pertumbuhan harga yang lemah dengan menurunkan kadar faedah.

Data terkini daripada Pertubuhan untuk Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan (OECD) menunjukkan produktiviti buruh di ekonomi utama Eropah Tengah berada di bawah  purata OECD, dengan Poland memperoleh prestasi terbaik dan Romania hal yang sebaliknya.

Bagi mencapai keseimbangan yang betul, Gottlieb yang merupakan wakil utama IMF berkata dasar fiskal dan bentuk perlindungan sosial lain seharusnya menjadi alat utama untuk menyokong pekerja berpendapatan rendah. Beliau juga berkata pertumbuhan upah nominal secara keseluruhan di Eropah Tengah mempunyai beberapa pasaran buruh kesatuan Eropah yang sangat kukuh dan perlu perlahan lebih lanjut agar inflasi kembali ke sasaran bank pusat.

Bank Negara Poland, yang telah mengurangkan kadar faedah sebanyak 100 mata asas sepanjang dua bulan sebelum pilihan raya Parlimen pada 15 Oktober, dijangka akan mengurangkan kos pinjaman sebanyak 25 mata asas kepada 5.5% pada hari Rabu. Bank pusat Hungary telah menurunkan kadar asasnya sebanyak 75 mata asas lebih daripada yang dijangka bulan lalu, memanjangkan kempen pelonggaran yang dimulakan pada Mei yang telah melihat kadar jatuh sebanyak 575 mata asas kepada 12.25%.

Sebaliknya, Bank Negara Czech meninggalkan kadar asasnya pada 7%  minggu lalu, menentang beberapa ramalan pasaran untuk pengurangan kadar faedah dengan merujuk risiko berkaitan dengan upah kepada inflasi dan menyeru untuk bersikap berhati-hati dalam perjanjian upah. Bank Negara Romania juga kemungkinan akan mengekalkan kadar pada 7% pada hari Rabu nanti.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat