Adakah Kenaikan Emas Bersifat Sementara ?

346

berita-emas-malaysia-01

Pasaran AS adalah lebih teruk apabila para pelabur terus menekan butang sell mungkin antara sebabnya, termasuk kebimbangan terhadap pertumbuhan ekonomi global dan konflik yang berterusan dan kebimbangan Ebola. S & P 500 susut 1.6% kepada 1874,82, dengan indeks yang mempunyai prestasi tiga hari paling teruk dalam tempoh tiga tahun. Dow Jones memberikan meningkat 1.4% kepada 16,321, manakala NASDAQ jatuh 1.5% kepada 4214. Dow kini pada enam bulan rendah.

Kemana indeks bergerak dari titik ini akan bergantung sebahagian besar kepada bagaimana syarikat-syarikat AS bertindak terhadap anggaran pendapatan dalam laporan pusingan – minggu ini saham perbankan akan melaporkan pendapatan suku tahun. Pegawai-pegawai Rizab Persekutuan AS(FED) pada hujung minggu mengulas bahawa ancaman daripada kelembapan antarabangsa boleh membawa kepada kenaikan kadar akan ditunda.

Penurunan nilai dolar AS dan ekuiti global telah melihat emas menjadi penyumbang faedah terbaik. Emas terus mendapat manfaat daripada ekonomi global yang goyah, dengan logam kuning meningkat 0.7% ke atas Comex kepada $ 1230 auns. Sama seperti ramai penganalisis bank pelaburan seperti Goldman Sachs dan Morgan Stanley yang sudah mengagak perkara ini, gold back out. Semasa sesi emas memuncak pada $ 1238 auns. Kebanyakan percaya bahawa ini hanya akan menjadi situsasi jangka pendek pada emas dan logam berharga yang lain dijangka kembali kepada trend mereka ke bawah.

Beberapa minggu yang lalu harga telah menurun kepada 15 bulan rendah $ 1,183 setiap auns troy, tetapi logam telah mendapat manfaat daripada penurunan dalam dolar AS berikutan minit mesyuarat Rizab Persekutuan(FED) yang terakhir. Pasaran terus untuk bertindak balas terhadap berita lewat minggu dari IMF yang menurunkan pertumbuhan global tetapi membuat nota bahawa zon euro sedang mengetuai ke arah kemelesetan. Rating agensi S&P baru-baru ini diturunkan terhadap Perancis untuk “negatif”, tambahan pula faktor komen antara pengulas dan ahli politik daripada krisis deflasi di rantau ini zon euro. Mereka menekankan kenaikan baru-baru ini sebagai sumber kebimbangan bagi ekonomi AS, kebimbangan yang seolah-olah berakhir prospek kenaikan awal dalam kadar faedah terutamanya dengan ketakutan yang semakin meningkat telah menjatuhkan lagi ke dalam kemelesetan di Eropah.

Emas juga menerima rangsangan daripada pembukaan semula pasaran China berikutan cuti Golden Week, tetapi ada jualan semula pegangan dalam SPDR Amanah, yang terbesar pertukaran emas yang disokong oleh dana yang diniagakan.

Logam industri termasuk perak dan tembaga berdagang dalam keuntungan selepas lonjakan dalam eksport Cina diperhatikan dalam siaran data semalam. Perak meningkat kepada 17,487 sehingga sebanyak 142 mata pagi ini manakala tembaga adalah di tingkat 3.044 jauh dari minggu lepas pada 2.99. Tembaga dan nikel meningkat kerana kecepatan export kerana kebimbangan bahawa pertumbuhan ekonomi akan pudar di China. Tembaga meningkat 0.2% kepada AS $ 3,0405 satu paun pada Comex di New York kadar semalaman dengan logam sekarang telah naik 3 kali berturut-turut, sesuatu yang ia tidak dicapai dalam tempoh tiga bulan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat