Adakah Pertemuan Negara-Negara Pengeluar Minyak Nanti Bakal Membuahkan Hasil?

52

Harga minyak jatuh dari paras tertinggi dalam tempoh 5 minggu pada hari Rabu. Kebanyakan penganalisis meragui mesyuarat pengeluar minyak akan datang bakal mencapai kata sepakat untuk mengawal pengeluaran minyak.

Minyak brent antarabangsa diniagakan pada $48.85 setong menurun 38 sen dari sesi sebelum ini. Walaupun sedikit merosot, harga minyak masih lagi di paras tertinggi melebihi 17% sejak awal Ogos.

WTI futures pula diniagakan $46.30 setong.

Menurut kebanyakan pelabur, mereka mengambil keuntungan dari kenaikan harga baru-baru ini. Selain itu, terdapat juga keraguan bahawa pertemuan diantara pengeluar-pengeluar minyak akan datang bagi mengekang lebihan bekalan akan berjaya.

Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Petroleum (OPEC) memberitahu Reuters, hasrat pembekuan bekalan itu akan dibincangkan termasuk bersama-sama bukan ahli OPEC.

Peniaga berkata pengambilan untung berikutan perhimpunan harga baru-baru telah berat ke atas harga, dan terdapat juga keraguan bahawa mana-mana ceramah pengeluar untuk mengekang pada lebihan bekalan akan berjaya.

“Khabar angin mengenai pertemuan ini sudah tersebar luas, sehingga menolak harga minyak kembali menguat,” kata Bank Perancis, BNP Paribas.

Pun begitu, seperti penganalisis yang lain, bank tersebut juga meragui pertemuan ini bakal membuahkan hasil.

Pasukan Ini Dibantu Oleh Video Yang Sangat Memberi Inspirasi Serta Motivasi Di Saat Mengalami Kekalahan

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat