Aduh! Lagi Episod Malang, Bursa Kripto Kraken Putuskan Penutupan Anak Syarikat Akibat Masalah Ini!

130

Bursa kripto Kraken dilaporkan bakal menutup operasinya di Jepun bulan depan, sebagai satu lagi tanda bahawa industri kripto kian terjejas.

Berdasarkan laporan, Kraken menyatakan bahawa pihak mereka akan menghentikan perkhidmatan perdagangan kripto dengan menutup anak syarikat Jepunya, Payward Asia, dan membatalkan pendaftaran daripada Agensi Perkhidmatan Kewangan Jepun pada 31 Januari 2023.

Ini adalah kali kedua Kraken meninggalkan pasaran Jepun. Pertama kali adalah pada 2018, apabila ia ditutup empat tahun selepas mula beroperasi pada 2014. Ia dilancarkan semula di negara tersebut pada 2020 selepas mendapat pendaftaran daripada pengawal selia.

Kraken berkata langkah itu adalah “sebahagian daripada usaha Kraken untuk mengutamakan sumber dan pelaburan dalam bidang yang sejajar dengan strategi kami dan akan meletakkan Kraken pada tempat yang lebih baik untuk jangka masa panjang.”

Kraken menyatakan antara faktor penutupan adalah kerana Ia memetik gabungan “keadaan pasaran semasa di Jepun” dan “pasaran kripto yang lemah di seluruh dunia” sebagai sebab di sebalik keputusannya.

Pengguna Jepun mempunyai masa sehingga 31 Januari untuk menarik balik pegangan fiat dan kripto mereka daripada platform Kraken, kata syarikat itu. Mereka mempunyai pilihan untuk sama ada mengeluarkan kripto mereka ke dompet luar atau tunai dan memindahkan yen ke akaun bank domestik.

Mulai 9 Januari, pengguna di Jepun tidak lagi boleh mendepositkan dana ke dalam akaun mereka, walaupun fungsi dagangan akan kekal, dimana mereka masih boleh menukar baki mereka kepada aset pilihan mereka.

Kraken ialah salah satu bursa kripto terbesar di dunia, memproses $408.9 bilion volum dagangan setiap hari, berdasarkan data CoinMarketCap.

Bersama-sama dengan kebanyakan pemain industri utama yang lain, Kraken turut tidak terlepas dalam pengurangan kos sejak kebelakangan ini. Pada 30 November, firma itu mengurangkan 1,100 pekerjaan, atau 30% daripada tenaga kerjanya, satu langkah yang dikatakan diperlukan untuk “menyesuaikan diri dengan keadaan pasaran semasa.”

Sejak keruntuhan Terra, ia telah membawa kesan domino kepada pasaran kripto. Antara terkini ialah bursa kripto FTX jatuh muflis.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat