Aduh! Perseteruan China Dan A.S Kembali Memuncak Dalam Industri ‘AI’!

277

China telah menyatakan rasa tidak puas dengan Amerika Syarikat berhubung sekatan terbaru mengenai pemprosesan cip, menurut Kementerian Luar Negeri China pada hari Rabu. Ini berikutan tindakan pihak pentadbiran Biden yang mengumumkan langkah-langkah baru untuk menghadkan akses Beijing kepada teknologi canggih.

Amerika Syarikat telah menyatakan bahawa mereka tidak mahu menghalang perkembangan ekonomi China, dan China berharap Amerika Syarikat akan mematuhi pendirian ini daripada berkata satu perkara dan melakukan perkara yang lain, kata Kementerian Luar Negeri China.

Pada hari Selasa, Washington mengumumkan rancangan untuk menghentikan penghantaran cip ke China, termasuk cip kecerdasan buatan yang lebih canggih yang direka oleh Nvidia dan yang lain.

Mereka juga membataskan akses kepada pelbagai cip dan peralatan pembuatan cip yang lebih canggih ke lebih banyak negara termasuk Iran dan Rusia, dan mengenakan sekatan ke atas pereka cip China seperti Moore Threads dan Biren.

Indeks Semikonduktor CSI China merosot 1.4% pada hari Rabu selepas pengumuman itu, manakala Indeks STAR Chip hilang 1.2%. Indeks yang menjejak syarikat-syarikat kecerdasan buatan China tutup 1.8% lebih rendah selepas mencatatkan tahap terendah sembilan bulan. Saham-saham kecerdasan buatan pula terjejas lebih teruk selepas Amerika Syarikat mengumumkan sekatan tambahan ke atas pengeluaran cip Nvidia ke China, menurut UBS dalam nota kepada pelanggan.

Yang Wang, seorang penganalisis kanan di Counterpoint, berkata beliau menjangka sekatan ini hanya akan menjejaskan industri kecerdasan buatan China secara terhad kerana kebanyakkan pemain industri telah bersedia menghadapi sekatan tersebut dan mengumpul stok cip. Walaupun demikian, kesannya mungkin lebih ketara dalam jangka sederhana hingga panjang dan boleh menyebabkan jurang antara China dan rakan global dalam bidang kecerdasan buatan berkembang dalam beberapa tahun akan datang, tambahnya.

Walaupun Nvidia tidak akan dapat menjual beberapa cip kecerdasan buatan kepada China, peraturan baru ini juga akan mencegah teknologi terkini daripada digunakan untuk menghasilkan cip yang direka oleh dua saingan terpilihnya, iaitu Biren dan Moore Threads, yang merupakan syarikat yang diasaskan oleh bekas pekerja Nvidia yang mempunyai sumber kewangan yang baik.

Biren berkata pada hari Selasa bahawa syarikat tersebut sedang menilai kesan yang mungkin terjadi dan akan merayu kepada kerajaan Amerika Syarikat untuk menyemak semula keputusan itu. Moore Threads pula disisi lain sedang berkomunikasi dengan semua pihak yang terlibat dan menilai kesan tersebut.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat