Ahli The Fed Raphael Bostic Menawarkan Strategi Baru Untuk Dasar Monetari

359

Ketua Bank Rizab Persekutuan Atlanta, Raphael Bostic, berdebat di bank pusat A.S pada hari Selasa mengenai kadar inflasi iaitu sama ada untuk menggantikan sasaran inflasi 2% atau tidak. Beliau mengatakan beliau lebih cenderung ke arah strategi dasar monetari polisi yang baru iaitu price-level targeting.

Strategi itu, tidak seperti pendekatan sasaran inflasi yang digunakan ketika ini oleh The Fed dan bank pusat lain. Strategi itu memerlukan bank pusat untuk membolehkan inflasi yang tinggi bagi menampung tempoh inflasi yang rendah.

“Saya akan memasukkan diri saya ke dalam senarai orang yang berminat terhadap rangka kerja dasar yang mempunyai ciri-ciri price-level targeting ,” kata Bostic dalam jawatan di blog Atlanta Fed.

Pengurusi The Fed Jerome Powell setakat ini memberikan sedikit petunjuk bahawa dia berminat dengan pemikiran semula mengenai rangka kerja sasaran inflasi 2% Fed.

Tetapi majoriti pembuat dasar polisi The Fed mengatakan bahawa mereka menyokong perdebatan seperti itu, dengan alasan The Fed mungkin memerlukan sumber tenaga baru jika terpaksa untuk berhadapan dengan kemelesetan pada masa hadapan kerana kadar faedah dijangka lebih rendah daripada sebelumnya.

Bekas Pengurusi Fed Ben Bernanke dan ketua San Francisco Fed John Williams adalah antara penyokong yang menyokong penggantian sasaran inflasi 2% kepada price-level targeting yang dicadangkan oleh Bostic.

Pendekatan ini telah digunakan sekali sahaja pada peringkat global, oleh bank pusat Sweden pada tahun 1930-an. Pengkritik berkata ia sukar untuk dilaksanakan kerana rakyat tidak gemar dengan inflasi yang tinggi.

Bostic berkata dalam blognya bahawa dia mahu mengekalkan sasaran inflasi 2%. Sesungguhnya, kata Bostic, sehingga baru-baru ini sasaran 2% Fed telah berfungsi sebagai sasaran harga (price-level target).

Indeks US dolar melemah berbanding enam matawang utama yang lain sebanyak 0.02% dan mencecah ke paras harga 88.94 setakat jam 10.05 pagi.

Pair EUR/USD naik sebanyak 0.12% kepada paras harga 1.2418.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat