AI 10 Ribu Kali Lebih Pintar Dari Manusia Bakal Hadir? SoftBank Dedahkan Dapatan Terbaru!

465

Kecerdasan buatan yang 10,000 kali lebih pintar daripada manusia akan wujud dalam 10 tahun, kata CEO SoftBank, Masayoshi Son, pada hari Jumaat. Son mengemukakan visinya untuk dunia yang menampilkan kecerdasan super buatan, atau ASI, seperti yang beliau namakan.

CEO tersebut pertama kali bercakap mengenai satu lagi istilah kecerdasan umum buatan, atau AGI  yang secara umumnya merujuk kepada AI yang lebih pintar daripada manusia. Son berkata teknologi ini mungkin akan menjadi satu hingga 10 kali lebih pintar daripada manusia dan akan tiba dalam tempoh tiga hingga lima tahun akan datang, lebih awal daripada yang dijangkakan olehnya.

Tetapi jika AGI tidak jauh lebih pintar daripada manusia, “maka kita tidak perlu mengubah cara hidup, kita tidak perlu mengubah struktur gaya hidup manusia,” kata Son. “Tetapi apabila ia berkaitan dengan ASI, ia adalah cerita yang sangat berbeza. Dengan ASI, anda akan melihat lonjakan yang besar.”

Son membincangkan bagaimana masa depan akan memegang pelbagai model ASI yang berinteraksi antara satu sama lain, seperti neuron dalam otak manusia. Ini akan membawa kepada AI yang 10,000 kali lebih pintar daripada mana-mana genius manusia, menurut Son.

Saham SoftBank ditutup turun lebih daripada 3% di Jepun, selepas mesyuarat tersebut.

Son adalah pengasas SoftBank, yang menjadi terkenal selepas pelaburan awal dan keuntungan yang dikaut dalam syarikat gergasi e-dagang China, Alibaba. Beliau meletakkan SoftBank sebagai peneraju teknologi dengan pelancaran Vision Fund pada tahun 2017, sebuah dana pelaburan besar yang tertumpu pada menyokong firma-firma teknologi. Walaupun beberapa pertaruhan berjaya, terdapat juga banyak kegagalan profil tinggi, seperti syarikat perkongsian pejabat WeWork.

Son sebelum ini secara umumnya berada di luar perhatian awam namun kini beliau kembali menjadi tumpuan pada hari Jumaat untuk menyampaikan ucapan yang penuh dengan soalan eksistensial.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat