AI Punya Penangan, Nvidia Cecah $1 Trilion!

497

Permintaan yang meningkat dalam teknologi kecerdasan buatan (AI) telah mendorong pembuat cip Nvidia untuk menyertai ‘trillion dollar group’.

Nilai pasaran Nvidia mencapai $1 trilion pada pembukaan dagangan Selasa, sebelum mengurangkan keuntungan kepada $992 bilion.

Walaupun hanya sementara, tetapi pencapaian tersebut cukup bermakna buat syarikat itu.

Ia menjadi syarikat kesembilan di seluruh dunia yang telah mencapai kejayaan sedemikian, di mana pada ketika ini hanya lima syarikat mencapai nilai pasaran $1 trilion termasuk Apple, Microsoft, Alphabet (Google), Amazon dan Saudi Aramco.

Nvidia menggemparkan Wall Street minggu lalu selepas melaporkan pendapatan yang memberangsangkan dan unjuran hasil yang sangat kukuh untuk tahun hadapan.

Terima kasih kepada ledakan AI baru-baru ini, laporan itu telah mendorong harga saham melonjak lebih tinggi sejak minggu lalu.

Nvidia mengeluarkan cip yang menjana kuasa AI, sejenis kecerdasan buatan yang boleh mencipta kandungan baharu, seperti teks dan imej, sebagai tindak balas kepada permintaan pengguna.

Malah, ia juga merupakan jenis AI yang menjadi asas kepada ChatGPT, Bard Google, Dall-E dan banyak lagi teknologi AI baharu yang lain.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat