Aktiviti Perniagaan AS Bertamabh Baik, Para Penggubal Polisi Kekal Optimis!

311

Aktiviti perniagaan AS dilaporkan menguncup pada September untuk bulan ketiga berturut-turut, walaupun pada kadar yang lebih sederhana. Ini berlaku ditengah pesanan meningkat dan inflasi yang semakin lemah meredakan kebimbangan mengenai penarikan semula yang lebih ketara.

Indeks keluaran pengurus pembelian komposit kilat S&P Global meningkat 4.7 mata kepada paras tertinggi tiga bulan pada 49.3, berdasarkan laporan yang dikeluarkan sebentar tadi.Bacaan di bawah 50 menunjukkan penguncupan. Ukuran komposit pesanan pembekal perkhidmatan dan pengilang meningkat kepada paras tertinggi dalam tempoh empat bulan.

Penambahbaikan dalam tempahan menunjukkan permintaan tertahan namun kekal lemah apabila pelanggan penyedia perkhidmatan menyesuaikan dengan harga yang dinaikkan dan kadar faedah yang lebih tinggi.

Walaupun inflasi kos input semakin reda, ia kekal “ditingkatkan mengikut piawaian dan dengan aktiviti perniagaan merosot”, tinjaun mendapati kebarangkalian kecil ekonomi dapat bergelut dalam stagflasi”, kata Chris Williamson, ketua ekonomi perniagaan di S&P Global Perisikan.

Disisi lain, komposit harga input kumpulan merosot ke paras terendah sejak Januari 2021. Ukuran harga yang dikenakan juga menunjukkan pertumbuhan yang lebih perlahan, tetapi pada tahap yang lebih rendah daripada input kerana pengilang berusaha untuk memberikan kos yang tinggi kepada pelanggan.

Indeks aktiviti perniagaan kumpulan dalam kalangan perkhidmatan meningkat kepada 49.2 pada September, masih menunjukkan penguncupan tetapi pada kadar paling sederhana dalam tiga bulan. Sektor pembuatan berkembang pada kadar yang lebih cepat sedikit daripada sebulan sebelumnya.

Indeks US dolar yang mengukur mata wang US dolar berbanding enam mata wang utama didagangkan kukuh 1.31% kepada paras dagangan 112.570,

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat