Alibaba Dahului Kejatuhan Saham China di Wall Street!

467

‘Semua lockdown balik susah jugak, harap Malaysia tak kena nasib sama lah.’

Keadaan terkini situasi Covid-19 di China dilihat semakin parah dengan terbaharu, Beijing dikenakan sekatan (lockdown) di seluruh bandar selepas Shanghai.

Ekoran daripada itu, saham-saham China yang tersenarai di Amerika Syarikat (AS) berada dalam penurunan, seterusnya menambah kebimbangan terhadap prospek pertumbuhan ekonomi negara itu.

Semasa sesi pra-dagangan, saham Alibaba Group Holding Ltd mendahului penurunan sebanyak 3.1%, diikuti Pinduoduo Inc jatuh 2.8% dan JD.com Inc hilang 1.4%.

Selain itu, pembuat kereta eletrik China, Nio Inc dan Li Auto Inc turut sama mengalami kejatuhan.

Ia secara tidak langsung menandakan Indeks CSI 300 China telah susut 4.9%, paras terendah sepanjang 2 tahun.

Menurut Pengarah Pelaburan Aberdeen Asset Management, Adam Montanaro, dengan kebanyakan bandar-bandar metropolitan lain yang sedang menuju ke arah yang sama telah memberi pandangan yang buruk kepada pertumbuhan ekonomi China.

Berdasarkan situasi semasa, saham-saham China yang tersenarai di AS sedang mengalami tekanan yang kuat dengan indeks Nasdaq Golden Dragon China jatuh 15% sejak Beijing berikar untuk menstabilkan pasaran pada 16 Mac lalu.

Sementara itu, saham Baidu Inc junam 3% manakala saham Zhihu Inc merudum 5.8% selepas kerajaan China mengarahkan platform-platform dalam talian (online) tersebut termasuk Weibo Corp menaik taraf sistem internet mereka.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat