Analisis GOLD – Barai! Tanda Tanya Ke Mana Hala Tuju Emas Masih Lagi Tidak Jelas

1,488

Tampaknya pelabur terus mengambil langkah berjaga-jaga menjelang mesyuarat FOMC pada minggu ini setelah penantian kenyataan hawkish yang dilontarkan oleh Federal Reserve (Fed) terus dinantikan.

Penantian semakin hangat disebabkan pelabur mengambil kira sama ada langkah itu akan diteruskan atau tidak di samping kebimbangan Omicron yang ketika ini telah pun mengakibatkan satu kematian.

Sementara itu, terbitan indeks data harga pengeluar (PPI) Amerika Syarikat (AS) mungkin akan dinilai terlebih dahulu yang mana ia bakal berupaya untuk mempengaruhi pergerakan dolar greenback.

Pergerakan harga pada carta XAU/USD yang mengukur nilai emas berbanding USD nampaknya sedikit terbantut untuk melonjak selepas harga terus mengekalkan pergerakan perlahan dan mendatar semula.

Ini juga secara tidak langsung telah menggambarkan bahawa harga emas masih sendu dalam tempoh hampir 3 minggu dan kekal memberi tanda tanya kepada pelabur dalam mencari hala tuju yang jelas.

Namun pergerakan harga emas seakan memberi petunjuk untuk meningkat terlebih dahulu berikutan harga telah didagangkan di atas paras halangan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam.

Hal yang demikian secara tidak langsung akan membuat pelabur mengeluarkan jangkaan untuk harga mencapai ke zon SBR (support become resistance) 1800.00 sebelum menyasarkan sasaran terbaharu.

Menembusi zon SBR itu yang juga dianggap sebagai zon yang paling kebal ketika ini akan menyokong lonjakan harga lebih jelas dalam memaparkan kenaikan serta dijangka akan menguji zon SBR 1830.00.

Terus kekal menjadi tumpuan adalah pada zon sokongan 1760.00 sekiranya pergerakan harga emas terus membuat penurunan semula dan mungkin akan memberi isyarat untuk harga terus menyusut.

Penyusutan lebih rendah berkebarangkalian akan disaksikan apabila harga menembusi zon sokongan berkenaan yang sama sekali akan mendorong harga emas merekod paras terendah yang terbaharu.

Lihat gambar carta harga XAU/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat