Analisis GOLD – Faktor Ini Penyebab Emas Mampu Melonjak

1,479

Kelemahan dolar greenback didorong oleh tarikan yang makin berkurang akibat perkembangan varian Omicron yang sedikit menggembirakan daripada kajian oleh pakar mengenai beberapa vaksin Covid-19.

Bertitik tolak daripada hal tersebut, dagangan emas terus mengambil ruang untuk menyinari pasaran setelah terima manfaat daripada kenaikan agresif pada data inflasi Amerika Syarikat (AS) baru-baru ini.

Namun pelabur juga dijangka akan mengambil langkah berwaspada berikutan dolar greenback dilihat masih mendapat sokongan daripada kenyataan hawkish yang dilontarkan oleh Federal Reserve (Fed).

Pergerakan harga pada carta XAU/USD yang mengukur nilai emas berbanding USD telah menyaksikan kenaikan setelah harga hanya membuat rebounce pada zon RBS (resistance become support) 1780.00.

Kenaikan tersebut secara tidak langsung telah menyokong harga kembali menerajui zon 1800.00 pada penghujung sesi Rabu sebelum terus bergerak perlahan dan mendatar di sesi Eropah hari ini (Khamis).

Harga kemungkinan mampu kekal melonjak setelah harga seakan membentuk corak bullish engulfing pada rangka masa mingguan yang dapat memberikan indikasi jelas kepada pengekalan corak uptrend.

Disebabkan hal itu, pelabur dijangka mengeluarkan sasaran awal untuk harga emas kembali mencapai paras ketinggian yang direkod pada penghujung minggu lalu sekitar 1814.00 untuk sekali lagi diterajui.

Intihanya zon SBR (support become resistance) 1830.00 kebarangkalian akan menjadi zon yang bakal dicapai andai kata harga terus utuh dalam memapar kenaikan sebelum menutup dagangan minggu ini.

Dengan nada yang berbeza pula, zon RBS 1780.00 mungkin akan dicecah semula sekiranya pergerakan harga emas kembali peroleh tekanan daripada dolar greenback untuk sekali lagi meneruskan terjunan.

Terjunan yang lebih drastik sama sekali akan mendorong harga menuju benteng sokongan yang paling kebal pada 1760.00 yang mana ia sering kali memacu kenaikan harga sejak pertengahan Oktober lalu.

Lihat gambar carta harga XAU/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat