Apa Dah Berlaku? Indeks Empire State Fed New York Merosot Ke Paras Negatif!

452

Indeks keadaan perniagaan Empire State Fed New York yang merupakan satu petunjuk aktiviti pembuatan dalam negara itu, merosot 6.5 mata pada bulan Oktober kepada nilai negatif 4.6, berdasarkan laporan bank Fed wilayah itu pada hari Isnin.

Pakar ekonomi malah menjangkakan bacaan negatif 6, berdasarkan kaji selidik oleh Wall Street Journal. Mana-mana bacaan di bawah sifar menunjukkan keadaan yang merosot.

Indeks penghantaran merosot kepada 1.4 pada bulan tersebut. Pesanan belum diproses merosot 19.1 mata kepada nilai negatif 13.9. Pekerjaan meningkat sedikit pada bulan Oktober sementara harga merosot dengan sedikit.

Untuk pandangan masa depan, firma-firma masih agak optimis tentang prospek enam bulan, lapor bank Fed wilayah itu.

Secara keseluruhan penurunan pada bulan Oktober datang selepas peningkatan yang kukuh pada bulan September. Indeks itu telah sangat berubah-ubah sepanjang dua tahun lalu dengan beberapa bacaan yang sangat negatif diikuti oleh peningkatan.

Beberapa pakar ekonomi melihat tanda-tanda bahawa pembuatan sedang mencapai paras terendah, namun pakar ekonomi lain lebih skeptikal tentang pembalikan trend ini.

Pada bulan lalu, indeks kilang ISM di seluruh negara membaik kepada 49% pada bulan September. Walaupun masih negatif, ia adalah bacaan tertinggi dalam hampir setahun.

Saham DJIA SPX dijangka untuk dibuka sedikit lebih tinggi pada hari Isnin, manakala hasil bon 10 tahun meningkat kepada 4.70% dalam perdagangan awal.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat