Apa Dah Berlaku Pada Ethereum, ETH Bakal Menuju $1K?

278

Pasaran kripto telah mengalami kejatuhan yang semakin para dalam tempoh 24 jam yang lalu. Walau bagaimanapun, harga Ethereum telah jatuh lebih parah berbanding Bitcoin. Ethereum telah jatuh hampir 8% dalam tempoh 24 jam yang lalu dan didagangkan pada $1.33K. Lebih membimbangkan, kejatuhan ini dilihat belum dan ETH berkemungkinan akan terus turun.

Menurut Kevin Svenson, penganalisis kripto utama, Ethereum telah gagal mempertahankan sokongan kritikal. Jika ETH terus jatuh, ia boleh jatuh keparas $1K.

Ethereum baru-baru ini telah menyelesaikan acara gabungan dengan jayanya, namun sayangnya ia tidak dapat menjadi pemangkin. Pakar percaya bahawa pencapaian peningkatan perisian berskala besar itu adalah suatu yang luar biasa. Walau bagaimanapun, harga ETH telah menurun selepas penggabungan. Ramai pakar menyatakan bahawa gabungan itu boleh menjadi sebagai satu kesempatan untuk ‘buy on rumours, sell on news’.Memandangkan pencapaian gabungan adalah jangka panjang, ia mendapat kurang sambutan.

Pakar juga menekankan bahawa penggabungan itu telah diselesaikan dalam keadaan makroekonomi yang tidak membantu. Indeks Harga Pengguna bagi Ogos menunjukkan inflasi yang lebih teruk daripada jangkaan. The Fed, setakat ini konsisten mengambil sikap yang ‘hawkish’. Pasaran sehingga menetapkan kemungkinan kenaikan kadar faedah 100 mata asas. Walau bagaimanapun, Fed mungkin akan meneruskan dengan jangkaan kenaikan 75 mata asas.

Elon Musk, Ketua Pegawai Eksekutif Tesla, percaya bahawa satu lagi kenaikan besar daripada Fed akan membawa kepada deflasi. Cathie Woods dari Ark Investments juga mempunyai tanggapan yang senada. Sementara itu, Bank Dunia percaya bahawa pasaran akan berhadapan kemelesetan pada tahun hadapan. Mereka percaya bahawa kemelesetan adalah akibat daripada dasar monetari yang agresif ekonomi utama.

FedEx juga memberi amaran tentang kemelesetan kerana kelembapan permintaan semakin pantas.

Harga Ethereum dan mata wang kripto lain akan bergantung pada kenaikan kadar faedah seterusnya pada 22 September. Jika FOMC bergerak ke hadapan dengan kenaikan 75 mata asas lagi, kemungkinan besar langkah itu akan mempengaruhi harga yang tidak ketara. Walau bagaimanapun, jika Fed meneruskan kenaikan 100 mata asas secara hawkish, ia mungkin akan membawa kepada pembetulan yang kukuh.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat