Apa Dah Jadi, Data Terkini NFP Musnahkan Harapan Pasaran?

1,332

Ekonomi Amerika Syarikat menambah 336,000 pekerjaan pada bulan September, menunjukkan kebimbangan bahawa pasaran tenaga kerja tidak berkembang perlahan seperti yang Federal Reserve inginkan dalam usahanya untuk mengawal inflasi.

Pakar ekonomi yang ditemubual oleh Bloomberg telah mengjangkakan penambahan pekerjaan bukan pertanian sebanyak 170,000 pada bulan September.

Kadar pengangguran pada bulan September adalah 3.8%, sejajar dengan angka dari bulan Ogos.

Berikut adalah ringkasan data pekerjaan:

Data NFP: 336,000 berbanding  pertambahan 170,000 (anggaran)

Kadar pengangguran: 3.8% berbanding 3.7% (anggaran)

Pendapatan purata setiap jam, bulanan: 0.2% berbanding +0.3%

Pendapatan purata setiap jam, tahunan: +4.2% berbanding +4.3%

Jam bekerja purata setiap minggu: 34.4 selari dengan bacaan anggaran 34.4

Pasaran tenaga kerja telah menjadi faktor penting dalam penilaian Federal Reserve terhadap ekonomi, yang masih dijadikan tumpuan menjelang mesyuarat dasar bank pusat pada 1 November.

Pada 20 Sept, Pengerusi Fed, Jerome Powell, mencatat bahawa masih perlu ada “penurunan sedikit” dalam pasaran tenaga kerja untuk mengekalkan inflasi kepada sasaran 2% Fed. Jika perkara itu tidak berlaku secara berterusan, Powell telah memberi amaran bahawa perkara ini boleh mendorong Fed untuk meningkatkan kadar faedah sekali lagi.

Disisi lain data pasaran tenaga kerja yang lain menghala kepada laporan tersebut telah menunjukkan beberapa petunjuk pasaran tenaga kerja yang perlahan.

Laporan Pekerjaan Kebangsaan ADP menunjukkan 89,000 pekerjaan swasta ditambahkan kepada ekonomi Amerika Syarikat pada bulan September. Pakar ekonomi telah mengjangkakan penambahan pekerjaan sebanyak 150,000 untuk bulan tersebut.

Pada hari Selasa, data JOLTS terkini, menunjukkan bahawa terdapat 9.6 juta pekerjaan ditawarkan pada akhir Ogos, peningkatan daripada 8.92 juta pekerjaan di tawarkan pada bulan Julai dan bacaan tertinggi sejak Mei.

Pasaran sedang menjangkakan kebarangkalian kira-kira 80% bahawa Fed tidak akan meningkatkan kadar faedah pada mesyuarat seterusnya, berdasarkan Alat CME FedWatch.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat