Apa Dah Jadi, Data Terkini NFP Telah Mula Perlahan?

735

Penciptaan pekerjaan di ekonomi AS perlahan pada bulan Oktober, mengesahkan jangkaan berterusan untuk penurunan dan mungkin mengurangkan tekanan ke atas Rizab Persekutuan dalam usahanya untuk mengawal inflasi.

Gaji bukan pertanian meningkat sebanyak 150,000 untuk bulan itu, berdasarkan laporan Jabatan Buruh pada hari Jumaat, berbanding dengan jangkaan konsensus Dow Jones untuk peningkatan sebanyak 170,000.

Kadar pengangguran meningkat kepada 3.9%, berlawanan dengan jangkaan bahawa ia akan kekal stabil pada 3.8%. Pekerjaan seperti yang diukur dalam tinjauan isi rumah, yang digunakan untuk mengira kadar pengangguran, menunjukkan penurunan sebanyak 348,000 pekerja, sementara itu jumlah orang yang menganggur meningkat sebanyak 146,000.

Kadar pengangguran yang lebih merangkumi yang termasuk pekerja yang tidak  bermotivasi tinggi dan mereka yang memegang jawatan separuh masa atas alasan ekonomi meningkat kepada 7.2%, peningkatan sebanyak 0.2 mata peratus.

“Musim sejuk sedang melanda pasaran buruh,” kata Becky Frankiewicz, ketua pegawai komersial firma pekerjaan Manpower Group. “Kemelut mengambil kerja pasca-pandemik dan musim panas telah berkurang dan syarikat-syarikat kini telah mempunyai pekerja.”

Pendapatan purata per jam, ukuran penting untuk inflasi, meningkat sebanyak 0.2% untuk bulan itu, kurang daripada jangkaan 0.3%, dan 4.1% setahun adalah 0.1 mata peratus di atas jangkaan.

Pasaran memberi tindak balas dengan baik terhadap laporan ini, dengan pasaran saham yang berkaitan dengan Indeks Industri Dow Jones menambah 100 mata.

Indeks US dolar telah menyusut dengan banyak sebanyak 0.8% kepada paras dagangan 105.157 berbanding enam mata wang utama.

Dari segi sektor, penjagaan kesihatan memimpin dengan 58,000 pekerjaan baru. Peningkatan utama lain termasuk kerajaan 51,000 pekerjaan, pembinaan pekerjaan, dan bantuan sosial pekerjaan. Rekreasi dan hospitaliti, yang menjadi pemberi pekerjaan utama, juga menambah 19,000 pekerjaan.

Pembuatan mencatat kerugian sebanyak 35,000, hampir kesemuanya disebabkan oleh mogokan United Auto Workers. Pengangkutan dan penyimpanan melihat penurunan sebanyak 12,000 pekerja sementara industri berkaitan maklumat kehilangan 9,000 pekerja.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat