Apa Yang Dah Berlaku? Jualan Runcit A.S Jatuh Paling Banyak Pada November Dalam Hampir Setahun!

267

Jualan runcit AS jatuh paling banyak pada bulan November dalam hampir setahun, mencerminkan kelonggaran dalam pelbagai kategori yang mencadangkan sedikit kelonggaran dalam permintaan rakyat Amerika untuk barangan.

Nilai keseluruhan pembelian runcit turun 0.6% bulan lepas selepas meningkat 1.3% pada Oktober, data Jabatan Perdagangan menunjukkan Khamis. Tidak termasuk petrol dan kereta, jualan runcit turun 0.2%. Angka-angka itu tidak diselaraskan untuk inflasi. Anggaran median dalam tinjauan terhadap ahli ekonomi menjangkakan penurunan 0.2% dalam jumlah jualan runcit.

Sembilan daripada 13 kategori runcit jatuh bulan lepas, menurut laporan itu, termasuk kedai elektronik, perabot dan bahan binaan. Jualan kenderaan juga merosot, sebahagiannya disebabkan oleh penurunan harga kereta dan trak terpakai. Nilai jualan di stesen minyak turun 0.1% apabila harga minyak jatuh.

Jualan di restoran dan bar satu-satunya kategori sektor perkhidmatan dalam laporan itu yang meningkat dengan peningkatan 0.9% pada bulan November, kenaikan keempat berturut-turut.

Laporan itu mencadangkan beberapa kehilangan momentum dalam permintaan pengguna untuk barangan di tengah-tengah inflasi yang tinggi serta apa yang telah menjadi peralihan dalam keutamaan terhadap perkhidmatan. Walaupun kenaikan gaji dan penjimatan era pandemik telah membantu namun rakyat Amerika mula merasai tekanan apabila kadar simpanan menghampiri rekod rendah dan baki kad kredit telah melonjak.

Data lain pada Khamis menunjukkan bahawa pasaran buruh kekal berdaya tahan dengan pemfailan pengangguran awal mingguan paling sedikit dalam tempoh lebih dua bulan. Sementara itu, dua tolok pengilangan Rizab Persekutuan serantau menunjukkan aktiviti yang lebih lemah pada bulan ini.

The Fed sedang mencari kelembapan dalam perbelanjaan pengguna yang akan merendahkan pertumbuhan ekonomi untuk membantu menyekat inflasi. Para penggubal dasar telah menurunkan kadar kenaikan kadar faedah pada hari Rabu seperti yang dijangkakan, dan sementara inflasi semakin berkurangan dalam beberapa bulan kebelakangan ini, mereka mengakui bahawa tekanan harga masih terlalu tinggi.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat