Apakah Tindakan Bakal Di Ambil The Fed Pada Minggu Hadapan? Ini Pandangan Goldman Sachs

382

Kenaikan kadar faedah yang dijangka oleh Federal Reserve dalam mesyuarat dasar akan datang minggu depan akan menjadi “yang terakhir” dalam siklus ketatkan jangka panjang bank pusat Amerika Syarikat, menurut penganalis di Goldman Sachs.

Dalam nota kepada pelanggan, penganalisis Goldman berkata bahawa Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan Federal yang menetapkan kadar kemungkinan akan menaikkan kos pinjaman kepada julat 5.25% hingga 5.5% pada hari Khamis nanti.

Dalam masa yang sama Goldman menyatakan bahawa: “Persoalan utama adalah sejauh mana Pengerusi the Fed Jerome Powell akan menunjukkan sokongan terhadap ‘langkah berhati-hati’ yang beliau dukung pada Jun”.

Pegawai-pegawai the Fed kini menghadapi gambaran ekonomi yang bercampur aduk. Inflasi yang merupakan pendorong utama peningkatan kadar yang belum pernah terjadi oleh Fed baru-baru ini telah melambat dengan pantas pada bulan Jun, yang penganalisis Goldman berkata boleh membuktikan menjadi “titik perubahan” dalam usaha bank untuk mengawal pertumbuhan harga yang tinggi. Walau bagaimanapun, data aktiviti juga menunjukkan pertumbuhan permintaan melebihi potensi pada separuh pertama tahun 2023, sementara keadaan kewangan menjadi lebih longgar.

Mengambil kira perkara ini, Penganalisis Goldman berkata mereka percaya the Fed pada akhirnya akan memilih untuk “lebih hawkish daripada harga pasaran yang telah ditetapkan.”

“Ini mencerminkan kedua-dua kebarangkalian yang lebih rendah untuk kemelesetan dan harapan kami bahawa ambang untuk pemotongan kadar akan cukup tinggi dan pemotongan akan beransur-ansur,” tambah mereka.

Mereka menambah bahawa mereka mengharapkan the Fed akan memulakan pemotongan kadar sebanyak 25 mata per suku bermula dari suku kedua tahun 2024, akhirnya menurunkan kadar Dana the Fed yang dipantau dengan rapat kepada antara 3% hingga 3.25%.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat