Apakah US Dolar Akan Buat ‘Comeback’?

953

US Dolar terus mencatat penyusutan berbanding sekumpulan mata wang utama pada hari Jumaat, meneruskan kerugian sejak beberapa hari. Pada hari ini paras US dolar malah menuju ke paras terendah 1 bulan dan kerugian mingguan kedua berturut-turut, disebabkan oleh perkembangan terbaru di pasaran bon Amerika Syarikat

Indeks US dolar yang mengukur matawang greenback berbanding matawang lain susut sebanyak 0.06% kepada paras tukaran 91.56 setakat jam 10.50 p.m.

US dolar sempat mengukuh sebentar walaupun kurang dari 0.1% sebagai percubaan pemulihan dari tahap terendah 1 bulan iaitu pada 91.49. Indeks US dolar telah merosot sebanyak 0.75% setakat minggu ini, menuju kerugian mingguan kedua berturut-turut kerana selera risiko yang meningkat dan permintaan yang perlahan.

Sentimen pasaran bertambah baik setelah pengeluaran data ekonomi yang kuat di Amerika Syarikat dan China. Perkara ini meningkatkan lagi harapan bahawa pemulihan ekonomi akan lebih cepat dan kukuh di seluruh dunia selain penurunan hasil bon Perbendaharaan AS.

Hasil Perbendaharaan AS 10 tahun jatuh pada minggu ini, dan mencapai paras terendah 5 minggu pada $ 1,529, setelah pegawai Federal Reserve berulang kali memberi jaminan bahawa kadar faedah akan tetap rendah sehingga berlaku pemulihan ekonomi yang lebih selamat.

Pengerusi Fed Jerome Powell mengatakan bahawa Fed akan mengurangkan pembelian bon bulanannya pada waktu yang sesuai sebelum meningkatkan kadar faedah.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat