Apakah yang terjadi kepada Matawang CHF ?

436

swiss_national_bank

Switzerland National Bank, SNB mengambil keputusan untuk tidak meneruskan harga siling dengan matawang Euro dan juga telah menurunkan interest rate kepada -0.75%. Ini berikutan matawang Euro yang mengalami krisis telah mengheret sama matawang Swiss Franc untuk lemah berbanding matawang US Dollar. Oleh sebab itu, maka SNB telah mengeluarkan cap yang menjadi harga siling mengikat EURCHF.

Oleh sebab itu, hari ini kita dapat lihat matawang Euro jatuh teruk berbanding matawang Swiss Franc (CHF), begitu juga dengan USDCHF yang telah junam sehingga lebih 3000 pip. EURCHF telah junam lebih dari 4000 pip setelah berita ini diumumkan dan sehingga kini ia kembali ke paras 1.0500, setengah nilai daripada jatuhnya pair ini tadi.

Pada tahun 2011 franc Switzerland dan euro hampir mencapai pariti, iaitu kesamaan 1:1, sebelum bank pusat Switzerland berasa terpaksa campur tangan dan memperkenalkan siling dan menguatkuasakannya dengan mencetak Franc untuk membeli berbilion-bilion euro bernilai bon zon euro.

SNB menurunkan kadar faedah dengan ketara untuk memastikan bahawa pemberhentian kadar pertukaran minimum tidak membawa kepada situasi harga yang tidak sesuai keadaan monetari. (Kiranya SNB nak bagi balance agar harga CHF juga tidak mencapai satu tahap yang terlalu tinggi.)

SNB akan terus mengambil kira situasi kadar pertukaran dalam merumuskan dasar monetari pada masa akan datang . Jika perlu , ia akan kekal aktif dalam pasaran pertukaran asing untuk mempengaruhi keadaan monetari yang bagus.

Nota: Anda boleh mendapatkan analisa fundamental dan berita forex setiap hari di Blog MoshedFX.com ini bagi membantu kefahaman analisa trading anda. Lawati blog ini setiap hari.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat