AUD/USD Ada Potensi Melonjak Menjelang Laporan Pekerjaan Australia?

129

Penilaian sentimen pasaran yang memulih dengan laporan pendapatan positif oleh beberapa firma tumpuan di awal minggu telah memberi ruang terhadap mata wang pulangan tinggi seperti dolar Australia untuk mengukuh.

Di samping mata wang US dolar yang termasuk dalam kelompok safe-haven sedang mengalami penyusutan, dolar Australia kembali pulih dari kejatuhan nilai yang dipaparkan pada penutup dagangan minggu lalu.

Namun pengukuhan dolar Australia di yang dimulakan pada awal minggu sedikit terbantut pada dagangan Selasa semalam apabila laporan minit mesyuarat bank pusat Australia yang diterbitkan semalam memberi isyarat untuk memperlahankan pengetatan dasar selepas keputusan kenaikan kadar yang lebih rendah berbanding jangkaan.

Laporan data pekerjaan Australia pada Khamis akan menjadi tumpuan pasaran yang juga boleh mempengaruhi penetapan dasar oleh bank pusat selanjutnya.

Pergerakan harga pada carta pasangan mata wang AUD/USD masih dinilai bergerak dalam zon mendatar dengan pergerakan harga di antara zon 0.62000 dan 0.63500.

Memulakan dagangan awal minggu dari zon support 0.62000 pada Isnin lalu, harga telah mencapai ketinggian sekitar 0.63400 pada Selasa semalam walaupun corak yang dipaparkan lebih mendatar berbanding lonjakan pada hari sebelumnya.

Namun,pelabur menilai terdapat isyarat awal untuk permulaan trend bullish selepas harga kembali bergerak di atas paras sokongan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam di carta AUD/USD tersebut.

Sekiranya kenaikan harga diteruskan hari ini, rintangan pada zon SBR (support become resistance) 0.63500 bakal diuji untuk ditembusi.

Seterusnya, harga yang berjaya meneruskan pergerakan trend bullish itu dilihat akan menuju ke zon tumpuan yang diuji sejak penghujung September lalu sekitar 0.65300.

Sebaliknya, jika harga paparkan penurunan semula di bawah paras MA50, zon support pada 0.62000 sekali lagi akan diuji pada minggu ini.

Penurunan melepasi zon penting itu akan mencatatkan paras terendah terbaru 2 tahun dengan sasaran lebih rendah berkemungkinan boleh mencecah sehingga 0.60000.

Lihat gambar carta harga pasangan AUD/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat