AUDUSD Analisa Fundamental Harian 18 Mei 2016

42

Aussie Dollar melonjak lebih 80 pips untuk ke paras tertinggi harian sekitar $0.7365 sebelum susut semula untuk menutup lebih rendah sekitar paras $0.7320; setelah pengumuman minit mesyuarat RBA pagi semalam. Menurut minit mesyuarat tersebut, walaupun ahli-ahli lembaga RBA lebih suka mengekalkan kadar penanda aras tidak berubah supaya mereka dapat menanti maklumat lanjut, pembuat dasar RBA pula pada 3 Mei, lebih memilih untuk menurunkan kadar penanda aras dengan 25 mata asas kepada 1.75%.

The Sydney Herald melaporkan bahawa walaupun terdapat keengganan berterusan dari RBA untuk melonggarkan dasar kewangan, pasaran niaga hadapan telah, sebelum pelepasan itu minit, memfaktorkan peluang satu lagi penurunan kadar kepada 1.5%, untuk mesyuarat RBA Ogos pada 80%, dan kemungkinan penurunan pada September kepada 92%. Peluang untuk dua penurunan dalam mesyuarat seterusnya pada bulan Februari adalah 60%, menurut pasaran hadapan.

Kebanyakan ahli ekonomi, termasuk beberapa yang meramalkan kenaikan kadar tahun ini, kini melihat sekurang-kurangnya satu lagi pengurangan kadar pada tahun ini. Ini digambarkan pada hasil pulangan bon 10 tahun penanda aras kerajaan Australia, yang mencecah paras terendah sebanyak 2.2%. Aussie mengukuh 0.7% berbanding Dollar AS.

Hari ini Timbalan Gabenor RBA Guy Debelle akan berucap di RMB FX Forum dan beliau dijangka memberikan kenyataan tentang masa depan ekonomi Australia.  Tiada sebarang laporan berimpak tinggi dari AS hari ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat