AUDUSD Analisa Fundamental Harian 28 April 2016

37

Aussie Dollar merudum lebih 210 pips Rabu semalam, untuk ke paras terendah harian sekitar $0.7548 sebelum menutup sekitar paras $0.7585; setelah laporan inflasi Australia keluar jauh meleset dari jangkaan.  Pada masa yang sama, mesyuarat FOMC dan BoJ yang dinanti-nantikan pasaran, menyebabkan pasaran mula mengambil untung belian.

Di pasaran Australia pagi semalam, angka inflasi suku pertama 2016 jatuh mendadak kepada -0.2% berbanding 0.4% pada suku keempat tahun lepas. Pasaran hanya menjangkakan kejatuhan kepada 0.3%.  Angka yang terburuk sejak suku pertama 2008 itu, membawa inflasi tahunan kepada 1.3% – lebih rendah dari sasaran RBA sebanyak 2-3%; sekaligus menimbulkan spekulasi penurunan kadar pada mesyuarat RBA minggu depan.

[adrotate group=”6″]

Kenaikan nilai Aussie sejak dua bulan lalu telah didorong oleh kadar pulangan yang baik, peningkatan selera terhadap risiko, harga komoditi, dan kestabilan di China.  Dengan keadaan pasaran ekuiti yang telah menghampiri puncak, harga komoditi yang tidak menentu, Aussie kini terancam dengan spekulasi penurunan kadar menjelang mensyuarat RBA.  Di pasaran hadapan, kontrak Aussie untuk bulan Jun jatuh ke paras terendah sekitar $0.7533 selepas laporan tersebut.

Dalam pada itu, di pasaran Amerika Syarikat awal pagi tadi, Federal Open Market Committee (FOMC) dalam mesyuarat awal pagi tadi, mengekalkan kadar tidak berubah dalam julat 0.25% – 0.5% selepas kenaikan kali pertama dalam satu dekad pada Disember tahun lalu.  FOMC juga dilihat mengeluarkan kebimbangan terhadap kegawatan ekonomi global dari kenyataannya, dan menekankan bahawa kenaikan kadar seterusnya akan bergantung kepada prestasi ekonomi semasa.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat