AUDUSD Analisa Fundamental Harian 4 April 2016

44

Aussie Dollar berada dalam dagangan bercampur-campur Jumaat lalu, turun naik dari paras tertinggi harian sekitar $0.7700 ke serendah $0.7598, sebelum menutup sekitar paras $0.7680; setelah indeks pembuatan AIG Australia dilaporkan lebih tinggi daripada bulan lepas dan data PMI China melebihi jangkaan, sekaligus menunjukkan sektor pembuatan yang berpindah semula ke dalam pengembangan.

Di pasaran ekuiti Australia, indeks ASX200 didagangkan lebih rendah sebanyak 1.68% dalam dagangan awal, ditimbang oleh kerugian dalam sub-indeks tenaga dan bahan-bahan, yang masing-masing telah turun sebanyak 1.94% dan 0.79%. Sektor kewangan juga turun 2.17%. Tahap aktiviti di seluruh sektor pembuatan China juga berkembang buat kali pertama dalam tempoh lapan bulan pada bulan Mac, menurut laporan dari Biro Perangkaan China (NBS).

[adrotate group=”6″]

Indeks PMI Pembuatan kerajaan China meningkat sebanyak 1.2 mata kepada 50.2 mata, sekaligus menandakan pengembangan pertama dalam tahap aktiviti ekonomi yang dilihat sejak Jun 2015. Ia mengatasi jangkaan peningkatan yang lebih kecil, sebanyak 49.3 mata. PMI mengukur perubahan dalam tahap aktiviti ekonomi bulanan, dengan 50 mata menandakan bahawa tahap aktiviti ekonomi tidak berubah.

Pengeluar Australia telah menikmati pengembangan bulanan terkuat mereka dalam lebih daripada satu dekad, walaupun kenaikan terkini dalam Dollar Australia. Prestasi Kumpulan Industri dalam Indeks Pengeluaran Australia telah meningkat sebanyak 4.6 mata kepada 58.1 mata – bacaan tertinggi sejak April 2014. Ia adalah bulan kesembilan berturut-turut dimana PMI telah berkembang – tempoh pengembangan paling lama sejak 2006. Aktiviti berkembang dalam indeks utama pengeluaran perkilangan, jualan, pekerjaan, eksport dan tempahan baru.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat