Bacaan Inflasi Terbaru Kanada Pada Bulan Oktober Mula Berikan Tanda-Tanda Membangkitkan Harapan Pasaran! Ini Rincian Perlu Diketahui

247

Kadar inflasi tahunan Kanada dilaporkan kekal stabil pada 6.9% pada bulan Oktober, sepadan dengan ramalan penganalisis, kerana harga petrol yang lebih tinggi dan kos faedah gadai janji mengimbangi sedikit penurunan harga makanan, lapor data Statistik Kanada pada hari Rabu.

Indeks harga pengguna meningkat 0.7% bulan ke bulan, sekali lagi sepadan dengan ramalan penganalisis. Tidak termasuk makanan dan tenaga, harga meningkat 5.3% tahun ke tahun pada bulan Oktober berbanding dengan keuntungan sebanyak 5.4% pada bulan September.

Harga petrol meningkat lebih tinggi pada Oktober berbanding September, selepas negara-negara OPEC+ mengumumkan pengurangan pengeluaran minyak masa depan dan pada dolar Kanada yang lebih lemah. Sementara itu harga makanan merosot sedikit daripada paras tertinggi empat dekad.

Bank of Canada telah menaikkan kadar penanda arasnya sebanyak 350 mata asas sejak Mac kepada 3.75%, salah satu kitaran pengetatan terpantas pernah berlaku. Pasaran menjangkakan akan kenaikan 25 mata asas pada bulan Disember, dengan kira-kira 35% peluang kenaikan yang lebih besar.

Kadar faedah yang lebih tinggi telah meningkatkan kadar pinjaman dalam Indeks Kos Faedah Gadai Janji, lapor Jabatan Statistik Kanada. Pada bulan Oktober, kos faedah gadai janji tahunan meningkat sebanyak 11.4%, lonjakan terbesar sejak Februari 1991.

Ukuran teras inflasi bank pusat, CPI-median dan CPI-trim, kedua-duanya naik dengan purata dua pada 5.1% berbanding 5.0% pada September. CPI-common telah menjadi kurang dipercayai disebabkan oleh semakan yang besar, kata bank itu bulan lepas.

Dolar Kanada didagangkan 0.2% lebih tinggi pada paras dagangan 1.3253 kepada dolar AS, atau 75.45 sen A.S.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat