Bacaan PPI Sahkan Inflasi Semakin Perlahan Pada Bulan Disember! Adakah Momentum Menurun Ini Akan Kekal?

235

Harga bagi barangan dan perkhidmatan borong jatuh mendadak pada bulan Disember, memberikan satu lagi petanda bahawa inflasi telah mula mereda.

Indeks harga pengeluar, yang mengukur harga permintaan akhir berdasarkan ratusan kategori, merosot 0.5% untuk bulan itu, lapor Jabatan Buruh pada hari Rabu. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Dow Jones telah mencari penurunan 0.1%.

Tidak termasuk makanan dan tenaga, ukuran teras PPI meningkat 0.1%, sejajar dengan anggaran.

Penurunan mendadak dalam harga tenaga membantu menurunkan bacaan inflasi bagi bulan itu. Indeks tenaga permintaan akhir PPI menjunam 7.9% pada bulan tersebut. Dalam kategori itu, harga petrol borong jatuh 13.4%. Indeks makanan permintaan akhir juga jatuh, merosot 1.2%.

Bacaan inflasi untuk kehadapan mungkin kurang pasti, kerana kos untuk satu gelen gas meningkat kira-kira 21 sen berbanding bulan lepas, dan harga minyak mentah meningkat kira-kira 1.6% setakat ini pada bulan Januari.

Namun, trend umum dalam inflasi menunjukkan bacaan lebih rendah sedikit. Indeks harga pengguna menurun 0.1% pada bulan Disember, walaupun ia masih meningkat 6.5% daripada setahun lalu. Dalam masa yang sama CPI teras ialah 5.7% tidak termasuk makanan dan tenaga. CPI mengukur harga yang pengguna bayar di pasaran, manakala PPI mengukur apa yang dibayar oleh perniagaan untuk barangan dan perkhidmatan.

Penurunan harga turut dicerminkan dalam satu lagi laporan ekonomi yang dikeluarkan pada hari yang sama.

Jualan runcit jatuh 1.1% pada bulan Disember, jatuh lebih sedikit daripada ramalan 1%. Angka-angka tersebut tidak diselaraskan untuk inflasi, jadi bacaan terkini menggambarkan kedua-dua inflasi yang surut dan permintaan pengguna yang lemah semasa musim beli-belah cuti.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat