Bajet Defisit AS Hampiri Nilai $1 Trilion

192

Jabatan Perbendaharaan Amerika Syarikat mengeluarkan laporan pada minggu ini menyebut, bajet defisit untuk tahun ini sudah melebihi angka pada tahun lepas. Jurang itu meningkat kepada $866.8 bilion untuk 10 bulan dalam fiskal tahunan, naik 27% daripada tempoh yang sama tahun lalu.

Fiskal tahunan yang bermula 1 Oktober mencatatkan hasil sebanyak 3%, namun belum cukup untuk menampung perbelanjaan yang naik sebanyak 8%. Tarif yang diperkenalkan oleh Trump berjaya membantu meningkatkan duti kastam hampir dua kali ganda kepada $57 bilion.

Bajet defisit tahunan dijangka melebihi $1 trilion bermula tahun 2022 menurut Pejabat Bajet Kongres. Pihak yang bebas dari mana-mana parti itu dijadualkan akan mengemaskini unjuran yang dibuat terhadap ekonomi dan bajet untuk 10 tahun akan datang.

Untuk bulan Julai sahaja bajet defisit berada sekitar $119.7 bilion, lebih tinggi jika dibandingkan dengan bulan yang sama tahun lalu pada nilai $76.9 bilion. Ini kerana kerajaan membelanjakan $53 bilion untuk program ketenteraan dan $66 bilion untuk biayai kos perubatan.

Perbankan pelaburan dari Switzerland, Credit Suisse menjangkakan Jabatan Perbendaharaan akan menerbitkan $800 bilion dalam bentuk hutang sebelum penghujung tahun ini bagi menambah baki tunai sebanyak $200 bilion, atau menggandakan nilai $167 bilion yang dimiliki ketika ini.

Punca utama kenaikan dalam jumlah hutang adalah kerana undang-undang yang dibuat oleh Trump sendiri mengenai penurunan kadar cukai. Keputusan itu menyaksikan hutang meningkat kepada $1.8 trilion.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat