Bank Pusat Kanada Bakal Pilih Pendekatan Dasar Polisi Yang Berbeza?

418

Menjelang mesyuarat polisi monetari bank pusat Kanada pada malam ini, dagangan dolar Kanada perlahan ekoran pelabur lebih berwaspada menantikan keputusan penetapan kadar faedah.

Bank of Canada (BOC) dijangka bersedia untuk menaikkan unjuran pertumbuhan ekonomi untuk suku tahun kedua dan mengekalkan kadar faedah, mengambil pendekatan yang berbeza berbanding pendirian bank pusat utama yang lain dengan rata-ratanya menjurus ke arah pelonggaran polisi seperti Federal Reserve (Fed), Reserve Bank of Australia (RBA) dan European Central Bank (ECB).

BOC dijangka bakal kekalkan kadar faedah di paras 1.75% seperti sebelum ini namun penganalisis pasaran menjangkakan bank pusat akan menaikkan unjuran pertumbuhan tahunan untuk suku kedua di antara 2.25% hingga 3%, daripada kadar 1.3% unjuran pada April.

Jangkaan kenaikan tersebut didorong oleh kejatuhan ketara oleh hasil pulangan bon global yang membantu mengurangkan kos pinjaman isi rumah di Kanada.

Bank pusat dengan unjuran jangka masa panjang menjangkakan ekonomi akan kembali pulih semula daripada kemerosotan sebelum ini yang dicetuskan oleh penurunan harga minyak mentah.

Oleh itu, matawang dolar Kanada dilihat melakarkan nama antara matawang berprestasi terbaik pada tahun ini dengan jangkaan pelabur bahawa bank pusat Kanada akan mengubah pendirian polisi dovish sebelum ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat