Bawa Bertenang! Walaupun Hari Ini Emas …

1,489

Menjelang permulaan sesi Eropah, harga emas kekal stabil dengan didagangkan sedikit berubah di sekitar harga $1,855 per auns.

Dagangan emas telah bergerak di sekitar paras harga yang sama minggu ini disebabkan ketidakpastian yang membelenggu dalam pasaran.

Pasaran hari ini masih dihimpit oleh kebimbangan dalam kelewatan pelaksanaan pakej rangsangan $1.9 trilion selepas Presiden Amerika Syarikat, Joe Biden menerima tentangan daripada Senator Republik pada hujung minggu.

Susulan itu, Biden mengatakan bahawa beliau bersedia untuk merundingkan pakej rangsangan tersebut, dan ini menyebabkan pasaran melihatnya berpotensi untuk menimbulkan kelewatan dalam pelaksanaan.

Ketidakpastian ini membuatkan pelabur logam berharga emas, selaku pelindung nilai bagi inflasi, untuk membataskan permintaannya dan beralih pada matawang US dolar.

Dalam pada itu, Senat telah mengesahkan Janet Yellen sebagai Setiausaha Perbendaharaan AS yang akan menggantikan Steven Mnuchin pada hari ini.

Yellen kini diharapkan dapat bertindak cepat dengan bantuan Covid-19 dan mengkaji semula dasar sekatan AS serta memperkuatkan peraturan kewangan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat