Bekalan Bon Kerajaan Malaysia Dijangka Perlahan Pada Separuh Kedua 2024

141

Bekalan bon kerajaan Malaysia mungkin perlahan pada separuh kedua dan berada pada landasan untuk jatuh menjelang hujung 2024 di tengah-tengah defisit yang lebih kecil serta permintaan pelabur yang kukuh.

Terbitan untuk bulan Julai-Disember mungkin datang dalam lingkungan RM83.5 billion hingga RM85.5 billion. Sekuriti kerajaan Malaysia dan terbitan pelaburan kerajaan mencatatkan jumlah RM94.5 billion pada separuh pertama 2024.

Menurut Ketua Penyelidikan Ekonomi RAM Rating, kelajuan pengeluaran setakat tahun ini secara umumnya memenuhi jangkaan. Pasaran tidak seharusnya mengharapkan bekalan bon kerajaan bergoyang terlalu jauh daripada trajektori semasa.

Tahun ini, kerajaan menyasarkan untuk mengecilkan jurang belanjawannya sebagai bahagian pengeluaran ekonomi kepada 4.3% daripada 5% tahun lepas. Kerajaan mengeluarkan RM186 billion MGS dan GII pada 2023.

Malaysia telah mencuba kecilkan defisit fiskal jangka panjang yang menjangkau kembali ke Krisis Kewangan Asia 1998.

Kerajaan telah memperkenalkan pelbagai langkah dengan pengurangan subsidi hingga mengenakan cukai tambahan dalam usaha untuk memperbaiki kewangannya yang lemah.

Walau bagaimanapun, kunci penarikan balik subsidi untuk bahan api dan barangan tidak penting kini dipantau secara meluas oleh ahli ekonomi kerana berlakunya ketirisan serta pembaziran.

Di bawah Belanjawan 2024, peruntukan untuk perbelanjaan pembangunan akan berkurangan kepada RM90 billion daripada RM97 billion untuk 2023.

Namun, perbelanjaan mengurus yang tinggi dalam emolumen, caj persaraan dan bayaran khidmat hutang semakin meningkat. Ia dijangka mengambil dua pertiga daripada hasil kerajaan persekutuan. -The Edge Malaysia

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat