Bekas Presiden ECB Keluarkan Amaran Bahawa Ekonomi Dunia Berhadpan Risiko! Ini Sebabnya

833

Jean-Claude Trichet, bekas presiden Bank Pusat Eropah (ECB), memberi amaran pada hari Rabu mengenai peningkatan hutang global dan perlambatan globalisasi yang boleh jadi risiko penting kepada ekonomi dunia, termasuk Korea. Semasa berucap di sidang akhbar yang diadakan di Lotte Hotel di tengah Seoul, Trichet menekankan bahawa hutang yang terlalu tinggi boleh memicu krisis kewangan baru dalam sektor dan negara yang paling rentan.

Dalam kata-katanya, Trichet mencatatkan bahawa hutang global telah mencapai rekod $307 trilion pada suku kedua tahun 2023, mendorong nisbah hutang global terhadap KDNK kepada 336%. Beliau menunjukkan bahawa hutang isi rumah Korea adalah berisiko, yang menyumbang sebanyak 102.2% kepada KDNK nominal negara itu pada suku pertama tahun 2023. Ini menjadikan Korea sebagai satu-satunya negara dalam tempoh tersebut yang hutang isi rumahnya melebihi KDNK.

Trichet juga menyatakan kebimbangan tentang globalisasi yang perlahan atau deglobalisasi. Menurut beliau ia akan memberi kesan besar kepada ekonomi Korea kerana negara ini sangat bergantung pada perdagangan global.

Mengenai inflasi, Trichet menekankan keperluan untuk “mengawal inflasi” bagi mengelakkan situasi yang serupa dengan apa yang berlaku selepas krisis minyak global pada tahun 1970-an dan awal tahun 80-an. Walau bagaimanapun, beliau mencatatkan bahawa keadaan semasa berbeza kerana sikap bank pusat terhadap inflasi telah berubah.

Bekas presiden ECB itu mengamati bahawa bank pusat, termasuk yang di Amerika Syarikat dan Eropah, sangat berminat dalam memerangi inflasi dan telah menunjukkan keupayaan mereka untuk “mengubah dasar monetari mereka secara drastik”. Ini berbeza dengan masa lalu ketika mereka tidak menganggap serius mengenai inflasi.

Di antara strategi untuk memerangi inflasi, Trichet mencadangkan untuk memastikan keselarasan antara dasar bank pusat dan dasar fiskal kerajaan. Beliau menasihati agar tidak terdapat peningkatan serentak kadar dasar oleh bank pusat dan pengembangan dasar fiskal oleh kerajaan.

Walaupun berhadapan dengan cabaran ini, Trichet tetap optimis. Beliau memuji bank pusat negara membangun berikutan memikul tanggungjawab mereka dalam menentang inflasi dan mengakui bahawa bank pusat negara maju, selepas keraguan awal, juga menunjukkan tekad yang sesuai untuk mengawal semula inflasi.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat