Berbeza Dengan A.S, Kanada Catat Pertumbuhan Pekerjaan Melebihi Jangkaan Pada Jun!

245

Ekonomi Kanada menambah 59,900 pekerjaan bersih pada bulan Jun, jauh lebih tinggi daripada jangkaan, manakala kadar pengangguran meningkat sehingga 5.4% apabila lebih ramai orang mencari kerja, berdasarkan data Statistik Kanada pada hari Jumaat.

Penganalisis yang ditinjau oleh Reuters telah meramalkan pertambahan bersih sebanyak 20,000 pekerjaan dan kadar pengangguran meningkat kepada 5.3% pada bulan Jun daripada 5.2% pada bulan Mei. Kadar pengangguran pada Jun meningkat untuk bulan kedua berturut-turut dan kini berada pada paras tertinggi sejak Februari 2022, walaupun masih di bawah purata 12 bulan pra-pandemi, lapor Statscan.

Laporan pekerjaan bulan Jun adalah antara data ekonomi terakhir yang dikeluarkan sebelum pengumuman kadar Bank of Canada pada hari Rabu. Bank pusat itu menaikkan kadar semalamannya kepada paras tertinggi 22 tahun pada 4.75% bulan lepas berikutan kebimbangan mengenai inflasi yang berterusan tetapi berkata bahawa langkah selanjutnya akan bergantung kepada maklumat baharu.

Data pada bulan lalu telah menunjukkan beberapa tanda kelembapan dengan inflasi merosot kepada 3.4%, laporan pekerjaan Mei yang lembap dan kejatuhan harga dalam perdagangan barangan namun tidak mencukupi untuk mengurangkan jangkaan pasaran mengenai kenaikan kadar yang lain.

Majoriti ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters juga menjangkakan bank itu akan menaikkan kadar lagi suku mata dan kemudian bertahan sehingga 2024.

Penambahan pekerjaan bersih pada bulan Jun, yang terbesar sejak Januari, didorong oleh kerja sepenuh masa. Perolehan pekerjaan tertumpu dalam kalangan lelaki berumur 15 hingga 24 serta kumpulan umur teras 25 hingga 54, manakala pekerjaan dalam kalangan wanita dari semua peringkat umur sedikit berubah pada bulan Jun.

Pekerjaan dalam sektor barangan meningkat sebanyak 9,800 pekerjaan bersih, terutamanya dalam sektor pembuatan, manakala 50,000 pekerjaan perkhidmatan ditambah pada Jun, diterajui oleh sektor perdagangan borong dan runcit, serta penjagaan kesihatan dan bantuan sosial.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat