Berita Korporat Untuk Trader Saham Hari Ini – 13/5/2019

362

Advance Synergy Bhd telah bersetuju untuk menjual kilang dan gudangnya di Shah Alam, Selangor kepada unit Mapletree Dextra Pte Ltd sebanyak RM124.0 juta secara tunai. Hasil daripada cadangan penjualan itu akan digunakan untuk membayar balik pinjaman dan membaik pulih hotel dan bangunan komersial yang baru diambilalih.

Syarikat bersekutu HSS Engineers Bhd, HSS Integrated Sdn Bhd telah menerima syarat-syarat yang diubahsuai bagi perkhidmatan jurutera perunding bebas untuk projek MRT Line 2 Sungai Buloh-Serdang-Putrajaya. Di bawah skop yang disemak, nilai kontrak dikurangkan sebanyak RM29.6 juta kepada RM158.7 juta daripada RM188.3 juta yang diberikan oleh Mass Rapid Transit Corporation Sdn Bhd pada tahun 2015.

Malaysia Airports Holdings Bhd berkata rangkaian lapangan terbang, termasuk Istanbul SGIA di Turki, mencatatkan pertumbuhan tahun ke tahun 5.6% dalam trafik penumpang di 11.7 juta orang pada bulan April daripada tahun sebelumnya ekoran pergerakan penumpang antarabangsa dan domestik meningkat.

Media Prima Bhd mensasarkan untuk meningkatkan sumbangan hasil digital kepada kumpulan kepada 20% pada tahun ini dengan memanfaatkan penonton digital yang luas di seluruh lembaga. Pengarah Urusan Kumpulan Datuk Kamal Khalid berkata syarikat itu dalam perjalanan transformasi yang memberi tumpuan kepada kepelbagaian hasil.

DPI Holdings Bhd telah memeterai Memorandum Persefahaman dengan Chen Junxiong dan Li Feng Ming untuk membentuk syarikat usahasama (JV) di China. Di bawah kerjasama ini, syarikat JV akan meneroka dan mengenal pasti perniagaan aerosol di China untuk dibeli.

Tasco Bhd membeli 7 bidang perindustrian tanah pajakan yang berukuran 16.3 ekar di Pelabuhan Klang dengan harga RM25.8 juta. Kumpulan itu berkata pengambilalihan yang dicadangkan itu memberi peluang kepada kumpulan itu untuk memperoleh tanah besar dengan kemudahan pergudangan sedia ada yang terletak di Pelabuhan Klang.

Seacera Group Bhd (Seacera), merancang membuka kilang pengeluaran diod pemancar cahaya (LED) di Tangga Batu, Melaka. Syarikat itu menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan syarikat pakar dalam sistem penghasilan elektronik (EMS) Korea Selatan, KR EMS Co Ltd (KR Global).

Khee San Bhd telah mencadangkan untuk menaikkan sehingga RM4.8 juta menerusi penempatan swasta kepada pelabur pihak ketiga yang akan dikenal pasti kemudian. Hasilnya akan digunakan untuk pembelian bahan mentah, modal kerja, dan perbelanjaan berkaitan dengan cadangan yang dianjurkan.

Amanah Pelaburan Harta Tanah UOA sedang mencari aset baru untuk ditambah ke dalam portfolionya, menurut ketua pegawai eksekutif UOA Asset Management Sdn Bhd, Kong Sze Choon.

Tomei Consolidated Bhd merancang untuk menutup jenama “My Diamond” menjelang 3Q2019, yang akan menyebabkan penutupan 4 baki kedai di bawah jenama itu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat