Berita Korporat Untuk Trader Saham Hari Ini – 14/5/2019

240

Scientex Bhd memperoleh 5 bidang tanah pegangan bebas di Rawang dan Bandar Kundang, Selangor, untuk RM123.3 juta untuk mengembangkan bank tanahnya untuk aktiviti pembangunan hartanah.

Sime Darby Plantation Bhd, syarikat perladangan sawit terbesar dunia meninjau pembelian kilang penapisan di Amerika Latin berikutan berdepan dengan margin rendah dan kos pemasangan dalam negara. Sejumlah RM400 juta (AS$96 juta) pelaburan diperuntukkan untuk kilang penapisan, dan jumlah berkenaan mungkin lebih bagi pengambilalihan.

AirAsia Group Bhd dan Petronas Chemicals Group Bhd, adalah antara penambahan terkini kepada Indeks Asean Nilai FTSE Russell FTSE. Sementara itu, 3 saham Malaysia telah dikeluarkan dari senarai, sebagai sebahagian daripada kajian. Syarikat-syarikat itu ialah Sime Darby Property Bhd, MISC Bhd, dan RHB Bank Bhd.

FGV Holdings Bhd. (FGV) menamatkan memorandum persefahaman (MoU) dengan syarikat senaraian awam Hong Kong, China Machinery Engineering Corp. (CMEC) bagi meneroka potensi untuk membuka sebuah kilang pengeluaran kertas pulpa.

Malaysia Airports Holdings Bhd telah menyewa dua kenderaan elektrik Renault Zoe untuk digunakan dan diuji di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur sebagai sebahagian daripada rancangan jangka panjangnya untuk mengurangkan pelepasan karbon.

Eduspec Holdings Bhd telah melantik Ahli Parlimen Tanjong Malim Chang Lih Kang untuk menduduki dewannya sebagai pengarah bukan eksekutif bebas. Sebelum dipilih sebagai Ahli Parlimen, Chang, 39, adalah Ahli Dewan Undangan Negeri Perak selama 2 tahun dari 2008 hingga 2018.

MBM Resources Bhd telah menerima notis daripada pemegang saham terbesarnya, Med-Bumikar Mara Sdn Bhd untuk mencadangkan bekas presiden dan ketua pegawai eksekutif Perodua Datuk Aminar Rashid Salleh sebagai pengarah syarikat itu.

Hiap Teck Venture Bhd telah mencadangkan untuk memberi pinjaman RM140.0 juta kepada yang 35% – syarikat bersekutu milik, Eastern Steel Sdn Bhd, sebagai sebahagian daripada jumlah wang juta RM400.0 yang Eastern Steel sedang mencari untuk meningkatkan untuk keperluan modal kerja.

Keuntungan bersih Wah Seong Corporation Bhd jatuh 30.9% tahun ke tahun kepada RM20.2 juta daripada RM29.3 juta pada tahun sebelumnya, berikutan kejatuhan dalam pendapatannya. Perolehan suku tahunan menurun 13.8% YoY kepada RM683.8 juta, daripada RM792.8 juta sebelumnya, terutamanya disebabkan oleh paras aktiviti pasaran yang lebih rendah di rantau Asia Pasifik.

DRB-HICOM Bhd mengesahkan bahawa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia telah mengembalikan 2 orang eksekutif tertinggi anak syarikat milik penuhnya Pertahanan Technologies Sdn Bhd, berhubung dengan siasatan rasuah mengenai kontrak pertahanan RM17.0 juta.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat