Berita Korporat Untuk Trader Saham Hari Ini – 15/4/2019

344

RGB International Bhd menekan ke hadapan dengan pengembangan perniagaan konsesi mesin permainan di luar negara, walaupun pada bajet yang dikurangkan tahun ini selepas pelan pengambilalihan modal ditangguhkan kerana keadaan pasaran yang sukar.

Pengerusi Cycle & Carriage Bintang Bhd Haslam Grey Preeston meletakkan jawatan pengerusinya berkuat kuasa 30 April 2019. Eric Chan Tze Choong akan mengambil alih peranan pada 1 Mei 2019.

Scomi Group Bhd (Scomi) difahamkan telah mengecilkan carian untuk pelabur ke 2 pihak. Menurut sumber yang biasa dengan urusan dalam syarikat itu, keputusan dan penandatanganan perjanjian yang akan datang seawal minggu ini.

Unit LKL International Bhd, Medik Gen Sdn Bhd (MGen) telah memenangi 2 perjanjian pengedaran dari BenQ Asia Pacific Corp (BenQ) Qisda Corporation yang berpangkalan di Taiwan

SMTrack Bhd, yang menyediakan penyelesaian pengenalan frekuensi radio, sedang berusaha untuk menceburi perniagaan syarikat penerbangan kos rendah.

Projek Link Keretapi Pantai Timur (ECRL) akan diteruskan tetapi kosnya telah dikurangkan dengan ketara sebanyak RM21.5bn kepada RM44.0bn, pengurangan 32.8% daripada kos sebelumnya sebanyak RM65.5bn.

Rancangan sedang berjalan untuk menghidupkan kembali rel kereta api Putrajaya yang terbengkalai sebanyak rm400 juta dengan sambungan tambahan sehingga ke stesen Kajang (MRT).

Kerajaan tidak mempunyai rancangan untuk mendapat keuntungan daripada penganugerahan spektrum 5G, menurut pengerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) Al-Ishsal Ishak.

Malaysian Rating Corporation telah mengesahkan penarafan korporat kredit ke atas Tenaga Nasional Bhd pada penarafan AAA dan sukuk gergasi kuasa ini RM2 bilion Al-Bai ‘Bithaman Ajil Bon pada AAAIS.

Kemudahan Terminal Pengerang Deepwater Dialog Group Bhd tidak terjejas oleh kebakaran yang berlaku di Kompleks Bersepadu Pengerang Petronas di Johor.

Sapura Energy Bhd telah memperoleh 5 kontrak baru bernilai sejumlah RM1.3 bilion untuk kejuruteraan dan pembinaan dan penggerudian segmennya.

Pemegang saham kedua terbesar Sapura Energy Bhd Tan Sri Shahril Shamsuddin dan keluarga menjual 600million saham atau 3.76%, dalam kumpulan minyak & gas.

DRB-Hicom Bhd dan Sime Darby Bhd adalah pendahulu dalam bida untuk pembekalan, pembaikan, penyelenggaraan dan pengurusan armada kenderaan kerajaan untuk tempoh konsesi selama 15 tahun.

Perjanjian operasi Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) (OA) dengan kerajaan untuk mengendalikan, mengurus dan menyelenggarakan 39 lapangan terbang negara telah dilanjutkan selama 35 tahun.

FGV Holdings Bhd mahu membincangkan syarat-syarat perjanjian pajakan tanah dengan Felda, terutama pembayaran pajakan tetap lebih 99 tahun, tanpa mengira harga minyak sawit mentah.

Hap Seng Plantations Holdings Bhd telah melantik Datuk Mohammed Che Hussein sebagai pengerusi bebas dan bukan eksekutif berkuatkuasa 31 Mei 2019, menggantikan bekas gabenor Bank Negara Malaysia Tan Sri Ahmad Mohd Don yang akan turun pada 29 Mei 2019 selepas berkhidmat selama 12 tahun

Cypark Resources Bhd memenangi kontrak RM4.7 juta untuk menjalankan kerja-kerja menaik taraf sistem mekanikal, penjana elektrik dan gas perubatan untuk Hospital Pakar KPJ Pasir Gudang di Johor.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat