Berita Korporat Untuk Trader Saham Hari Ini – 17/4/2019

377

Brahim’s Holdings Bhd berhasrat untuk menggandakan sumbangan pendapatan daripada perkhidmatan katering bukan penerbangannya dalam tempoh 3 hingga 5 tahun akan datang. Pada masa ini, perkhidmatan katering bukan penerbangan hanya menyumbang kira-kira 1% hingga 2% daripada sumbangan pendapatannya.

TransOcean Holdings Bhd mengumumkan bahawa pengendalian pengambilalihan balik (RTO) yang dijalankan oleh logistik Swift Haulage Sdn Bhd tidak akan diteruskan, kerana kedua-dua pihak tidak dapat bersetuju dengan terma dan syarat pemerolehan yang dicadangkan itu.

Pembinaan projek transit kereta api Komtar-Bayan Lepas yang dicadangkan, sebahagian daripada Pelan Induk Pelan Pengangkutan multibillion-ringgit Pulau Pinang dijangka bermula tahun depan. Ketua Menteri Chow Kon Yeow berkata projek itu sedang menunggu kelulusan bersyarat oleh kementerian pengangkutan, yang kemungkinan akan diperolehi tidak lama lagi.

Maxis Bhd telah melancarkan perkhidmatan komersial Narrowband-Internet of Things (NBIoT) yang pertama di Malaysia di kawasan terpilih termasuk Cyberjaya, Pulau Pinang, Kuching, Putrajaya, Johor Bahru, dan KLCC. NB-IoT akan meningkatkan Data Big dan membolehkan analitik data lanjutan untuk membantu membuat keputusan dalam bidang seperti penjimatan kos berpotensi, kecekapan yang lebih baik dan peluang perniagaan baru.

Unit UEM Edgenta Bhd, Opus Consultants (M) Sdn Bhd, telah dinamakan sebagai perunding pengurusan projek oleh kerajaan Sarawak untuk projek Rangkaian Jalan Pantai RM11bn dan Jalan Kedua Trunk.

Amanah Pelaburan Hartanah Hektar sedang dalam rundingan aktif dengan aset runcit, sebagai sebahagian daripada strategi pemerolehannya. Ketua Pegawai Eksekutif Hektar Asset Management Sdn Bhd, Datuk Hisham Othman, bagaimanapun, enggan mendedahkan maklumat lanjut mengenai aset runcit tetapi menegaskan bahawa strategi REIT adalah untuk memiliki pusat membeli-belah geografi yang pelbagai.

Gadang Holdings Bhd hari ini menerima surat tawaran untuk mengusahakan kerja-kerja kontrak bernilai RM38.518 juta daripada TRX City Sdn Bhd. Projek itu melibatkan pembinaan jambatan bertingkat yang menghubungkan bahagian selatan dan utara Tun Razak Exchange (TRX) di Jalan Sultan Ismail. Syarikat tersebut berkata projek itu bermula pada 1 Julai ini dan dijangka siap pada suku ketiga 2020.

Kelington Group Bhd telah mendapat kontrak baru bernilai gabungan RM53 juta, membawa jumlah projeknya tahun ini kepada RM146 juta. Kumpulan itu berkata bahawa kontrak-kontrak baru sebahagian besarnya untuk kerja-kerja kejuruteraan khusus untuk wafer fabs di China.

Scomi Group Bhd difahamkan telah mengecilkan carian untuk pelabur ke dua pihak. Kumpulan itu berkata ia masih meneroka pelbagai latihan korporat yang dicadangkan bertujuan untuk mengukuhkan lembaran imbangan dan kedudukan kewangan, yang mungkin termasuk cadangan pembinaan semula modal dan permodalan semula, jika perlu.

Firma penyelenggaraan kren Handal Resources Bhd telah mencadangkan untuk mengambil alih kepentingan majoriti dalam syarikat perkhidmatan minyak dan gas dari pemegang saham utama untuk RM25.5 juta. Pembelian, akan diselesaikan melalui terbitan saham baru dan stok boleh tukar, dilengkapi dengan RM5 juta jaminan keuntungan.

MCE Holdings Bhd bekerjasama dengan dua firma Taiwan untuk mengeluarkan dan memasarkan produk berkaitan kamera dan audio-visual untuk industri automotif. Anak syarikat milik penuh Kumpulan MCE Ventures Sdn Bhd telah menandatangani memorandum persefahaman dengan Fortechgrp Co Ltd dan Weltronics Co Ltd untuk menubuhkan usahasama.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat