Berita Korporat Untuk Trader Saham Hari Ini – 19/4/2019

450

KPJ Healthcare Bhd akan memperuntukkan RM300 juta setahun untuk perbelanjaan modal untuk mengembangkan operasi perniagaannya. Perbelanjaan ini akan digunakan untuk membangunkan operasi dan membina hospital baru. 2 hospital baru, Hospital Pakar KPJ Batu Pahat dan Hospital Pakar KPJ Miri, akan dibuka tahun ini.

Sime Darby Property Bhd optimis bahawa inovasi terbarunya, dto, akan membawa perubahan dalam pembelian hartanah dengan membenarkan pembeli untuk mencipta reka bentuk dan reka bentuk, dan memilih bahan harta projek. dto, yang bermaksud menentukan hasilnya, menggunakan penciptaan bersama dan sumber orang ramai menerusi platform dalam talian yang membolehkan pembeli rumah berpotensi untuk mengambil bahagian dalam proses pengundian bagi penciptaan bersama projek hartanah masa depan termasuk keutamaan untuk konsep, reka bentuk dan kemudahan.

Widad Group Bhd telah memperoleh kontrak RM190.5 juta untuk membina sebuah hospital swasta pelbagai disiplin 200 yang terletak di Selangor. Ia menerima surat anugerah hari ini dari Wardah Properties Sdn Bhd.

Jaks Resources Bhd kini merancang untuk meletakkan sehingga 10% sahamnya kepada pelabur pihak ketiga untuk menaikkan sehingga RM55 juta, 4 bulan selepas kumpulan itu menyempurnakan terbitan hak dengan waran yang gagal untuk mengumpul dana yang mencukupi diperlukan untuk projek loji kuasa Vietnam.

Seacera Group Bhd memberi amaran bahawa kekangan kewangan syarikat berpotensi menyebabkan ia tidak membayar balik pinjaman kerana cadangan pengumpulan dana yang dicadangkan, yang melibatkan permodalan dan penempatan swasta, tidak dapat diselesaikan tepat pada masanya.

Cadangan projek Penambakan Selatan Pulau Pinang, yang melibatkan penambakan tiga pulau di bahagian selatan Pulau Pinang, telah mendapat persetujuan dari Majlis Perancangan Fizikal Negara, selagi ia mematuhi 18 syarat yang ditetapkan.

Tun Daim Zainuddin menzahirkan keyakinan bahawa harga projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL), yang telah dikurangkan sebanyak RM21.5 bilion kepada RM44 bilion, kemungkinan besar boleh diturunkan lagi. Beliau berkata perkara itu serba mungkin sebaik sahaja pakar pembinaan rel di Malaysia Rail Link Sdn Bhd dan China Communications Construction Company Ltd membincangkan butiran teknikal projek infrastruktur gergasi itu.

CIMB Thai Bank PCL merekodkan keuntungan bersih yang disatukan sebanyak 325 juta baht (RM42.2 juta) untuk 1Q19, peningkatan sebanyak 92.4% berbanding dengan tempoh yang sama tahun lalu. Ini terutamanya disebabkan oleh pertumbuhan 3.4% dalam pendapatan operasi dan penurunan 17.4% dalam peruntukan, sebahagiannya diimbangi oleh peningkatan 8.2% dalam perbelanjaan operasi.

AmBank (M) Bhd dan Credit Guarantee Corporation Malaysia Bhd (CGC) hari ini melancarkan kemudahan pembiayaan patuh Syariah berjumlah RM30 juta untuk permulaan yang telah beroperasi selama satu hingga tiga tahun tetapi kekurangan cagaran serta akses kepada pembiayaan.

Kumpulan Naza dan Berjaya Group telah mengemukakan tawaran bersama untuk konsesi untuk membekalkan dan menguruskan kenderaan kerajaan. Sumber berkata, kumpulan itu telah membentuk konsortium 70.30 yang memihak kepada Naza, yang menggabungkan pengalaman dan kepakaran automotif dan teknologi mereka yang luas untuk menawarkan “era sistem pengurusan armada” baru.

British American Tobacco Bhd (BAT) sedang menunggu kelulusan produk pemanasan tembakau (THP) dan produk perdana Glo dari sektor kawalan tembakau dan ketua pengarah kesihatan di bawah Kementerian Kesihatan.

Astro Malaysia Holdings Bhd telah menandatangani 2 perjanjian. Satu adalah untuk penggunaan 12 transponder pada satelit MEASAT-3d (M3d) yang dijangka dilancarkan pada 2022 (15 tahun dengan bayaran sebanyak USD360 juta atau RM1.5 bilion). Perjanjian adalah sebahagian daripada keperluan pelan kesinambungan perniagaan kumpulan itu supaya ia akan mempunyai penggunaan transponder pada sekurang-kurangnya 2 satelit operasi selepas tamat M3 dan M3a satelit pada 22 Februari 2022 dan 20 Jul 2024.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat