Berita Korporat Untuk Trader Saham Hari Ini – 2/4/2019

304

Coastal Contracts Bhd telah menerima 2 kontrak piagam kapal sokongan untuk luar pesisir dan satu lagi jenis kapal bernilai RM28 juta. Kontrak terdiri daripada dua kontrak jangka pendek dan satu kontrak jangka panjang dengan tempoh sehingga 5 tahun.

Scientex Bhd memperolehi penerimaan sah 61.9% pegangan saham dalam Daibochi Bhd melalui tawaran umum mandatori (MGO) dalam bentuk swap saham. Di bawah MGO, pemegang saham Daibochi mempunyai pilihan untuk menukar 5.5 saham mereka untuk 1 bahagian Scientex.

Bermaz Auto Bhd merancang untuk menambah kenderaan lain untuk senarai pelancaran baru untuk 2019, sekaligus meningkatkan jualan yang disasarkan kepada 16,000 unit. Menurut ketua pegawai eksekutifnya Datuk Francis Lee Kok Chuan, CX30 yang dilancarkan di Geneva baru-baru ini dijangka untuk tiba di Malaysia menjelang akhir tahun ini.

Alam Maritim Resources Bhd telah memenangi kontrak USD59 Juta untuk penyediaan kejuruteraan, perolehan, pembinaan, pemasangan dan pra-pentauliahan sistem saluran paip untuk Tembikai Bukan Pembangunan Gas Bersekutu oleh Vestigo Petroleum Sdn Bhd. Projek ini dijangka siap pada suku ke-4 2019.

Kronologi Asia Bhd telah melantik Edmond Tay Nam Hiong sebagai ketua pegawai eksekutif, dengan serta merta. Edmond Tay, 48, seorang akauntan terlatih, yang mengasaskan Quantum Storage (India) Pte Ltd (QSI) pada tahun 2012, dan pada tahun 2016, menjadi sebahagian daripada pasukan pengurusan sejak penggabungan QSI ke dalam kumpulan.

Unit Yinson Holdings Bhd telah membeli pengendali kapal angkat yang berpangkalan di Singapura Ezion Holdings Ltd (EHL) dengan perjanjian yang menarik dengan pemberi pinjaman EHL. Kumpulan itu berkata Yinson Eden Pte Ltd (YEPL) membuat pengambilalihan dengan melakukan perjanjian penukaran hutang bersyarat dan perjanjian pilihan bersyarat dengan EHL. Selepas selesai penukaran hutang itu, YEPL akan memegang sekurang-kurangnya 70% pegangan dalam modal saham EHL yang diperbesarkan.

Sunway Construction Group Bhd (SunCon) telah mencatatkan kontrak bernilai RM99.5 juta dari Sunway Marketplace Sdn Bhd, sebuah anak syarikat tidak langsung dari Sunway Bhd, untuk pembangunan bercampur di Medini Iskandar Malaysia, Johor. Projek ini dijangka akan siap pada suku ke-3 2020.

KUB Malaysia Bhd telah melantik semulabekas Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Johari Abdul Ghani sebagai pengerusi bukan eksekutif, menggantikan Datuk Ahmad Ibnihajar, yang telah dilantik semula sebagai pengarah bebas dan bukan eksekutif.

Sinotop Holdings Bhd memperolehi keseluruhan kepentingan syarikat pembinaan
Asianmax Corporation Sdn Bhd untuk RM96 juta. Pembelian tunai bernilai RM14.4 juta dan RM7.7 juta menerusi penerbitan saham baru sebanyak 28.5 juta pada harga terbitan
daripada 27 sen sesaham. Baki sebanyak RM73.9 juta akan dipenuhi melalui penerbitan
273.7 juta saham keutamaan boleh tukar baru yang tidak boleh ditebus (ICPS) pada harga terbitan 27 sen setiap ICPS.

Wah Seong Corporation Bhd berkata syarikat subsidiari yang 60% dimilikinya WDG Resources Sdn Bhd telah dilantik sebagai peniaga tunggal yang sah bagi siri penjana Mitsubishi di Malaysia. Unit ini telah diberikan pengedaran untuk siri MGS-B, MGSC, dan MGS-HV, berkuatkuasa mulai 1 April 2019 dan tamat pada 1 Jun, 2020.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat