Berita Korporat Untuk Trader Saham Hari Ini – 20/6//2019

345

MSM Malaysia Holdings Malaysia Bhd. (MSM) mungkin mengkaji kedudukannya dan mengambil pendekatan komersial jika prestasi syarikat terus memberi kesan negatif selepas pemberian permit import (AP) gula kepada syarikat pengeluar makanan dan minuman (F&B) di Sarawak.

SKP Resources Bhd (SKP) memperolehi hartanah dalam pembangunan yang dikenali sebagai 3elements di Seri Kembangan, Selangor untuk RM2.9 juta bagi memudahkan operasi perniagaan dan menjadi pejabat jualan serantau.

Pengerusi eksekutif YTL Corp Bhd Tan Sri Dr Francis Yeoh kini merupakan pengerusi eksekutif Lafarge Malaysia Bhd. Pelantikannya datang selepas Tunku Tan Sri Imran Tuanku Jaafar meletak jawatan sebagai pengerusi simen dan bukan eksekutif pembuat simen.

Pengerusi dan ketua eksekutif Genting Malaysia Bhd, Tan Sri Lim Kok Thay, dilaporkan mengumumkan beliau akan mengambil potongan gaji sebanyak 20% untuk mengimbangi kesan cukai permainan berat yang memberi kesan kepada prestasi kewangan kumpulan itu.

Pemegang saham Apex Equity Holdings Bhd telah diberi lampu hijau untuk cadangan penggabungan antara unit milik penuhnya JF Apex Securities Bhd dan Mercury Securities Sdn Bhd.

Malaysian Rating Corp Bhd (MARC) telah menurunkan penarafannya terhadap Nota Jangka Sederhana Sukuk Ijarah RM300 juta TSH Resources Bhd (IMTN) kepada A + IS, dari AA-IS, kerana kedudukan leverage tinggi yang berterusan.

Keuntungan bersih Wong Engineering Corp Bhd merosot 76.8% kepada RM388,000 bagi suku kedua yang berakhir pada 30 April berbanding RM1.7 juta dalam tempoh yang sama sebelumnya, disebabkan oleh jualan yang lebih rendah daripada pembuatan, penyerapan kos yang lebih tinggi disebabkan penggunaan kilang yang lebih rendah.

UDA Holdings Berhad (UDA) akan melancarkan projek pembangunan bercampur dengan kos jutaan ringgit di Bandar Penawar, Kota Tinggi pada suku pertama tahun depan. Pemangku Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Zahrin Zakaria berkata, projek itu sudah pun menerima kelulusan pembangunan daripada pihak berkuasa pada akhir bulan lalu.

JAG Bhd dan Empire Mining Sdn Bhd bersetuju untuk menamatkan memorandum (MOU) memorandum untuk bersama-sama meneroka peluang perlombongan bauksit di Langkawi, Kedah. JAG berkata penamatan MoU itu berkuat kuasa serta-merta dan tidak akan memberi kesan kewangan kepada JAG dan anak-anak syarikatnya.

TH Heavy Engineering Bhd (THHE), yang sedang merangka pelan untuk memulihkan keadaan kewangannya, berharap untuk mengekalkan momentum kemenangan kontrak sepanjang tahun kewangannya yang berakhir pada 31 Dis, 2019 (FY19).

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat