Berita Korporat Untuk Trader Saham Hari Ini – 24/6/2019

409

Kerajaan menawarkan untuk membayar Gamuda Bhd dan Lingkaran Trans Kota Holdings Bhd (LITRAK Holdings) kira-kira RM4.5 bilion untuk mengambil alih 4 lebuh raya bertol di Lembah Klang. Amaun tersebut adalah selepas ditolak hutang belum jelas. Kerajaan, dalam tawarannya, telah menetapkan pertimbangan pembelian pada RM6.2 bilion nilai perusahaan, mengurangkan sebarang hutang yang belum selesai pada penyelesaian perjanjian itu

Moody’s Investors Service mengesahkan penarafan terbitan domestik dan mata wang asing tidak bercagar kanan PETRONAS pada A2, turun dari A1 sebelum ini. Moody’s berkata metrik kredit Petronas kekal kukuh tetapi penarafan yang lebih rendah adalah disebabkan oleh metodologi silang yang disemak semula.

FGV Holdings Bhd (FGV) sedang mengkaji potensi besar dalam kluster hiliran yang disifatkannya masih mempunyai lebih banyak ruang untuk pertumbuhan. Pengerusinya, Datuk Azhar Abdul Hamid, berkata sawit bagaimanapun akan terus memainkan peranan penting dalam masa depan syarikat berkenaan.

Heitech Padu Bhd menerima surat pemberian kontrak daripada Bank Simpanan Nasional bagi kerja-kerja menaik taraf storan perusahaan dan peningkatan teknologi untuk bank itu yang bernilai RM79.6 juta. Tempoh kontrak adalah untuk tempoh 3 tahun.

Pemaju hartanah UEM Sunrise merancang untuk melancarkan projek terbesar syarikat itu tahun ini di Kepong menjelang akhir tahun. Ketua Pegawai Pemasaran UEM Sunrise, Kenny Wong berkata, projek pembangunan bercampur itu terdiri daripada kondominium mewah, hartanah runcit dan komersial dengan nilai pembangunan kasar antara RM680 juta hingga RM690 juta.

CB Industrial Product Holding Bhd. (CBIPH) melalui VP Engineering (M) Sdn. Bhd. akan membekalkan 17 jentera pemadam api lapangan terbang termasuk penyelenggaraan menyeluruh selama 17 tahun yang bernilai RM76.24 juta kepada Malaysia Airports Sdn. Bhd. (MASB).

Mitrajaya Holdings Bhd telah memperoleh kontrak bernilai RM90.0 juta daripada Idaman Putrajaya Sdn Bhd untuk cadangan kerja-kerja membaik pulih sebuah hotel di Precinct 5, Putrajaya. Kontrak tersebut adalah untuk tempoh 38 minggu dari tarikh pemilikan tapak pada 25 Jun 2019.

7-Eleven Malaysia Holdings Bhd mengguna pakai portal AX Retail B2B Radiant Globaltech Bhd untuk 2,323 cawangannya di seluruh negara. Penerimaan portal B2B dijangka akan menyelaraskan proses perolehan pengendali rangkaian kedai mudah alih dan mengurangkan kesilapan dalam penghantaran, invois dan pembayaran.

Datuk Mohd Abdul Karim Abdullah, pengasas jutawan dan Ketua Pegawai Eksekutif Serba Dinamik Holdings Bhd, telah membeli 20% kepentingan dalam Kumpulan Powernet Bhd, menjadikannya pemegang saham tunggal terbesar.

GHL Systems Bhd, pembekal penyelesaian pembayaran tanpa tunai, akan terus memberi tumpuan kepada potensi pasaran Asean yang belum diterokai di mana majoriti peniaga masih menerima wang tunai, menurut ketua pengarah eksekutif kumpulannya, Danny Leong.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat