Biar Betul, Ekonomi UK Dijangka Separah Ekonomi Rusia?

317

Penguncupan ekonomi U.K. pada 2023 dijangka akan separah Rusia, kerana kejatuhan mendadak dalam taraf hidup isi rumah menjejaskan aktiviti.

Dalam tinjauan makro 2023nya, Goldman Sachs meramalkan penguncupan 1.2% dalam KDNK benar U.K. sepanjang tahun ini jauh di bawah semua ekonomi utama G-10 yang lain. Angka itu meletakkan Britain hanya sedikit di hadapan Rusia, berdasarkan unjuran bank itu. Rusia dijangka menguncup 1.3% pada 2023 kerana ia terus melancarkan perang di Ukraine dan sekatan ekonomi daripada negara-negara barat. Ini akan diikuti oleh pengembangan 1.8% pada 2024.

Syarikat gergasi i Wall Street itu turut meramalkan pengembangan AS sebanyak 1% pada 2023 dan 1.6% pada 2024. Disisi lain, Jerman pula dijangka catat prestasi terburuk seterusnya dalam kalangan ekonomi utama selepas Rusia dan U.K, iaitu dijangka menyaksikan penguncupan 0.6% tahun ini, kemudian berkembang sebanyak 1.4% pada tahun 2024.

Disisi lain, , OECD juga meramalkan bahawa U.K. akan ketinggalan dengan ketara di belakang negara maju lain pada tahun ini dan tahun mendatang walaupun menghadapi masalah makroekonomi yang sama dengan negara lain.

Menurut Ketua Ekonomi Goldman Jan Hatzius dan pasukannya, beberapa negara Eropah dan UK, kedua-duanya sudah mengalami kemelesetan. Hal ini kerana engalami “peningkatan yang lebih besar dan lebih berlarutan dalam bil tenaga isi rumah” yang akan mendorong inflasi ke puncak yang lebih tinggi daripada yang dilihat tempat lain.

“Seterusnya, inflasi yang tinggi akan mempengaruhi pendapatan benar, penggunaan dan pengeluaran perindustrian. Kami meramalkan penurunan selanjutnya dalam pendapatan benar sebanyak 1.5% di Eropah pada sukuan pertama tahun ini dan 3% di U.K.” lapor mereka.

Firma perunding KPMG mengunjurkan bahawa KDNK benar UK akan menguncup sebanyak 1.3% pada 2023, di tengah-tengah “kemelesetan yang agak cetek tetapi berlarutan”, sebelum melihat pemulihan separa 0.2% pada 2024.

Tekanan ke atas pendapatan disebut sebagai pemacu utama, kerana inflasi yang lebih tinggi dan kadar faedah mengekang dengan ketara kuasa beli isi rumah. Bank of England menaikkan kadar sebanyak 50 mata asas kepada 3.5% pada bulan Disember sebagai langkah untuk mengatasi inflasi.

KPMG menjangkakan bank pusat akan meningkatkan kadar bank kepada 4% pada suku pertama tahun ini sebelum menggunakan pendekatan “tunggu dan lihat”, apabila inflasi beransur-ansur berkurangan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat