Biden Dedah Perincian Pelan Ekonomi Bernilai $2.25 Trilion

444

Setelah dinanti-nantikan oleh pasaran sejak minggu lalu, Presiden AS Joe Biden akhirnya melancarkan pakej infrastruktur bernilai lebih $2 trilion pada hari Rabu.

Rancangan yang dijelaskan oleh Biden merangkumi perbelanjaan sekitar $2.25 trilion selama 8 tahun dan beliau juga akan menaikkan kadar cukai korporat dari 21% kepada 28% untuk membiayai perbelanjaan tersebut.

Bercakap di sebuah dewan kesatuan di Pittsburgh, Biden menyifatkannya sebagai visi untuk mewujudkan ‘ekonomi inovatif terkuat, paling berdaya tahan di dunia’ dan dibantu oleh berjuta-juta pekerjaan.

White House mengatakan kenaikan cukai, digabungkan dengan langkah-langkah yang dirancang untuk menghentikan pengurangan keuntungan akan membiayai rancangan infrastruktur dalam masa 15 tahun.

‘Rancangan Pekerjaan Amerika’, seperti yang digelarkan oleh kerajaan, merangkumi peruntukan sebanyak $620 bilion untuk pengangkutan dan $650 bilion untuk inisiatif seperti air bersih dan jalur lebar berkelajuan tinggi.

Rancangan Biden juga akan memperuntukkan $580 bilion untuk pembuatan Amerika yang akan merangkumi $180 bilion bagi program penyelidikan dan pembangunan bukan pertahanan terbesar yang pernah direkodkan, serta $400 bilion untuk penjagaan orang tua dan kurang upaya.

Bagaimanapun, Biden bakal menghadapi tentangan daripada penggubal undang-undang Republikan, terutamanya mengenai rancangan beliau untuk membayar pakej tersebut dengan kenaikan cukai.

Untuk pengetahuan, ketika zaman pemerintahan Donald Trump, Republikan telah menurunkan kadar cukai korporat dari 35% kepada 21% pada tahun 2017, jadi tidak hairanlah jika kenaikan oleh Biden ini akan membangkitkan kemarahan mereka.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat