BNM Kekalkan OPR Pada 3%, Dasar Monetari Malaysia Di Landasan Positif!

62

Bank Negara Malaysia (BNM) kekalkan kadar dasar semalaman (OPR) pada 3% berikutan tamat mesyuarat Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) pada Khamis.

Dalam kenyataannya, bank pusat itu berkata tahap OPR semasa adalah sesuai untuk menyokong ekonomi dan konsisten dengan penilaian semasa inflasi serta prospek pertumbuhan.

MPC kekal berwaspada dengan perkembangan berterusan dengan menilai inflasi domestik dan trajektori. Mereka akan memastikan bahawa pendirian dasar monetari kekal kondusif kepada pertumbuhan ekonomi yang mampan di tengah-tengah kestabilan harga.

Kali terakhir BNM menaikkan OPR daripada 2.75% kepada 3% pada Mei 2023 dan mengekalkan kadar penanda aras yang stabil pada tujuh mesyuarat MPC berturut-turut hingga kini.

Bank pusat telah mengurangkan OPR ke paras terendahnya pada 1.75% pada Julai 2020 selepas pandemik Covid-19.

Mereka kemudiannya membalikkan haluan dan menaikkan OPR dengan kumulatif 125 mata asas antara Mei 2022 dan Mei 2023.

Melihat ke arah sentimen ekonomi Malaysia, BNM berkata petunjuk terkini menunjukkan ke arah kekuatan mampan dalam aktiviti ekonomi pada suku kedua 2024, didorong oleh perbelanjaan domestik yang berdaya tahan dan prestasi eksport yang lebih baik.

Keputusannya untuk kekalkan OPR telah pun dijangka secara meluas.

Dalam tinjauan Bloomberg News baru-baru ini, kesemua 22 ahli ekonomi meramalkan BNM akan membiarkan OPR tidak berubah.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat