BTC Sedia Meroket Jika The Fed Umum Kekalkan Julat Kadar Faedah?

372

Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) Bank Pusat AS akan mengumumkan keputusan kenaikan kadar pada hari Khamis. Jangkaan bahawa FOMC akan mengekalkan julat sasaran kadar dana federal pada 5.25% hingga 5.5%, yang merupakan tahap tertinggi dalam tempoh 22 tahun.

Pengerusi Fed, Jerome Powell, memberikan isyarat bahawa jawatankuasa akan menilai kesan kenaikan kadar baru-baru ini bahawa mereka dalam fasa akhir kempen kenaikan kadar. Walaupun inflasi masih berada di atas sasaran 2% Bank Pusat AS, jawatankuasa FOMC dijangkakan akan mengumumkan “penangguhan” untuk kali kedua tahun ini. Walau bagaimanapun, Fed boleh meningkatkan kadar faedah lagi sebanyak 25 mata asas pada akhir tahun jika inflasi meningkat.

Kadar tahunan PCE, penunjuk inflasi pilihan Fed, meningkat kepada 3.3% pada bulan Julai daripada 3% pada bulan Jun. Pasaran pekerjaan telah merosot, dengan kadar pengangguran meningkat.

Wall Street meramalkan “penangguhan” pada bulan September, tetapi kenaikan harga minyak boleh mengancam untuk mendorong inflasi naik sekali lagi. JPMorgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Barclays, BNP, BMO, Bloomberg, Nomura, RBC, dan Wells Fargo meramalkan penangguhan kenaikan kadar. Manakala Raymond James dan Mizuho mengharapkan kenaikan sebanyak 25 mata asas.

“Kami mengharapkan Fed akan mengekalkan kadar tidak berubah pada mesyuarat FOMC esok, sambil mengekalkan kecenderungan pengetatan. Kami berpendapat median 2023 akan terus menunjukkan satu lagi kenaikan tahun ini, sementara terdapat risiko bahawa dalam jangka masa panjang akan dikaji semula ke atas.”

Alat CME FedWatch menunjukkan kebarangkalian 99% penangguhan pada mesyuarat FOMC seterusnya pada 20 September. Harga BTC meningkat sebanyak 1% dalam tempoh 24 jam yang lalu, dengan harga pada masa ini berdagang pada $27,096. Tinggi dan rendah dalam tempoh 24 jam adalah $26,918 dan $27,488, masing-masing. Walau bagaimanapun, harga masih berubah-ubah menjelang keputusan dasar monetari FOMC.

Bitcoin telah meningkat sebanyak 5% dalam seminggu kerana pedagang mengharapkan momentum ke atas yang signifikan selepas FOMC. Ini akan membawa kembali sentimen bullish yang sangat diperlukan sejajar dengan corak carta teknikal yang lebih baik.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat