BTC Sedia Meroket Kembali? Ini Perkara Perlu Diketahui Para ‘Trader’ Sebagai Persiapan!

1,478

Harga Bitcoin (BTC) pada hari ini telah melonjak semula keparas $32,000 sebelum jatuh ke patas $31,551. Hal ini secara tidak langsung menyuburkan kembali harapan dalam kalangan pemain pasaran bahawa Bitcoin berada dalam fasa pemulihan dan bukan lagi fasa kejatuhan.

Waima begitu sebahagian penganalisis masih lagi ragu-ragu mengenai nuansa pemulihan Bitcoin yang berdasarkan indikasi-indikasi tertentu.Kebanyakkan berpendapat lonjakan ini adalah sebagai satu ‘perangkap’.

BTC kini didagangkan pada $31,500, meningkat hampir 7% dalam tempoh tiga hari yang lalu. Walaupun ia telah pulih sehingga melebihi $30,000, penganalisis berpandangan bahawa sebagai langkah berjaga-jaga, pemain pasaran seharusnya memerhatikan dua paras dagangan. Dimana Bitcoin perlu mengesahkan sekurang-kurangnya dua lagi tahap untuk lonjakan lebih lanjut.

Sebelum menakluki tahap tersebut, sentimen terhadap Bitcoin dilihat masih lagi ‘bearish’ atau fasa penurunan memandangkan 8 minggu berturut-turut ia ditutup rendah dan harganya telah kehilangan separuh daripada paras tertinggi sepanjang masa.

BTC perlu mengesahkan $31,800 dahulu dan kemudian $34,000. Pada ketika ini, BTC sedang bergelut untuk menakluki paras dagangan $31,800. Jika ia berjaya maka paras rintangan seterusnya adalah $34,000.

Sebahagian besar keuntungan BTC baru-baru ini telah didorong oleh pemulihan kukuh dalam pasaran saham. Dimana Nasdaq 100- BTC dalam pasaran saham meningkat 7% dalam tempoh lima hari yang lalu.

Walaupun begitu harus dimaklumi bahawa faktor-faktor yang menyumbang kepada kelemahan pasaran saham dan kripto masih berlaku. Inflasi yang meningkat dan kadar faedah sebahagian besarnya telah menghakis selera pelabur terhadap aset berisiko.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat