Bursa Malaysia Bakal Diniagakan Ke Paras 1,700 Tahun Hadapan

705

Pemulihan ekonomi yang dijangka, ketersediaan vaksin Covid-19 dan pendapatan syarikat kembali mencatatkan pertumbuhan akan melonjakkan FBM KLCI Bursa Malaysia ke paras 1,700 tahun depan, menurut MIDF Research.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh firma penyelidikan itu seperti dipetik oleh Bernama sebagai berkata, perkembangan terkini menunjukkan prospek pasaran modal yang lebih cerah dalam masa terdekat.

Faktor-faktor seperti kecairan yang mencukupi, tiada kejutan yang tidak diingini terhadap kualiti aset sistem perbankan yang sebenar dan hasil pilihan raya umum yang positif akan meningkatkan sentimen pelabur di dalam negara dan rantau ini.

Firma penyelidikan itu turut menjangkakan sektor berasaskan komoditi akan memperlihatkan peningkatan.

“Harga komoditi global diramal lebih baik daripada paras tahun ini, dan kami mengunjurkan harga minyak mentah Brent pada purata AS$51 setong dan minyak sawit mentah pada RM2,700 satu tan,” ujarnya, sambil menambah ekonomi Malaysia diunjur berkembang 7.0% tahun ke tahun pada 2021.

Firma berkenaan turut maklum pada 30 November, FBM KLCI ditutup pada 1,562.71 mata, mencatatkan kerugian -1.6% untuk tahun 2020 sehingga kini.

“Namun, ini menutupi hakikat bahawa itu ia adalah tahun yang sangat tidak menentu. Ketika kemuncak panik disebabkan oleh pandemik Covid-19 dan halangan lain, FBM KLCI jatuh ke paras terendah pada 19 Mac kepada 1,219.72, penurunan sebanyak 23.2% dari awal tahun ini, “katanya.

Ini menambah apabila tahap FBM KLCI tahun ini dibandingkan dengan penutupan pada 30 November, Bursa Malaysia menunjukkan kenaikan 28.1%.

MIDF Research berkata pasaran saham Malaysia juga melihat aliran keluar dari tahun awal tahun sehingga kini sebanyak RM24.02 bilion.

“Memandangkan keadaan global semasa, perkara ini boleh diterima.

“Dari segi bulan, aliran keluar asing memuncak pada bulan Mac ketika komuniti pelaburan global dikejutkan oleh pengisytiharan Covid-19 sebagai wabak oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO),” menurutnya.

Bagaimanapun, firma penyelidikan itu berkata aliran keluar telah berkurangan sejak itu, dan ia menjangkakan aliran masuk asing pada tahun hadapan terutamanya dengan kenaikan Ringgit Malaysia baru-baru ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat