China: Sedikit Perubahan Inflasi Tahunan Pada Mac

36

Harga pengguna China melemah sekali lagi pada Mac tetapi merekod sedikit penyusutan berbanding setahun yang lalu, manakala harga pengeluar naik pada kadar sederhana.

Consumer price index (CPI) naik 0.9% dari tahun lalu selepas merekod kenaikan perlahan 0.8% pada Februari. Jangkaan pasaran bagi data ini ialah kenaikan 1.1%.

Kenaikan harga pengguna semakin perlahan sepanjang dua bulan lalu selepas merekod peningkatan yang kukuh sejak pertengahan 2014.

Jika dibandingkan dengan Disember, harga pengguna jatuh 0.3% berbanding penyusutan 0.2% yang direkod pada November.

Dalam data inflasi yang berlainan iaitu Producer Price Index (Harga pengeluar) yang mengukur perubahan harga yang dikeluarkan oleh sektor perkilangan meningkat 7.6% dari tahun ke tahun pada Mac.

Kenaikan harga pengeluar melonjak 7.8% pada Februari yang merupakan peningkatan tertinggi sejak krisis kewangan. Harga pengeluar telah naik sejak tujuh bulan terakhir memulihkan deflasi yang berlaku selama empat tahun sebelum itu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat